Január elsejétől kötelező az EU területén értékesített új személyautókban az FCM (Fuel Consumption Monitoring) rendszer, ami rögzíti az egyes autók tényleges fogyasztását – írja HVG.hu az automotor.hu. portálra hivatkozva.

Az adatok felhasználásáról még nem döntött az EU, de a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a műszaki vizsgák alkalmával olvassák majd ki ezeket a tárolókat, majd az így kapott értékeket EU-s szinten összesítve határozhatják majd meg az autók tényleges fogyasztását. További lehetőségként ezt az értéket vehetik majd figyelembe az autógyártók flottafogyasztásának megállapításánál is.

A pontosabb adatok révén, hosszútávon a jelenlegi WLTP-fogyasztási teszt helyett is ez a módszer lehet a CO2-alapú autóadózás kiindulási alapja, illetve az elektromos hajtással rendelkező autóknál az elfogyasztott árammennyiség utáni adózást is lehetővé tenné. Ez már csak amiatt is fontos lehetőség, mert a jelenlegi WLTP-értékben csak a folyékony üzemanyag fogyasztása jelenik meg, az áramé nem, az FCM azonban mindkettőt rögzíti.