6,4 erősségű földrengés volt Puerto Ricóban kedd reggel, írja az Index hírügynökségi források alapján. Már az elmúlt napokban is több rengés is megrázta a szigetet, hétfőn a Richter skála szerint 5,8 erősségű földrengést mértek, de a kedd hajnali volt a legsúlyosabb. A sziget déli részén fekvő Ponce városában meghalt egy 77 éves férfi, és legalább nyolcan megsebesültek.

Komoly károkat szenvedtek a sziget épületei, és elpusztult egy természeti csoda is, leomlott a Punta Ventana néven ismert természetes kőhíd.

Leomlott Puerto Rico híres tengeri „sziklaablaka” az erős földrengésben

Az 5,8-as erősségű földmozgás a karibi sziget déli partjainál pusztított helyi idő szerint hétfő hajnalban, áramkimaradást okozott, az épületekben súlyos károk keletkeztek. Szökőár miatt nem adtak ki riasztást. A földrengés után a közösségi hálóra feltöltött képeken a megrongált házak mellett látható az is, hogy mi maradt a Punta Ventana nevű turistalátványosságból.

Puerto Rico kormányzója, Wanda Vazquez Garced válsághelyzetet hirdetett a természeti katasztrófa miatt, és bejelentette, hogy 130 millió dollár segélyt különítenek el a károk rendezésére.

A CNN azt írja, az elmúlt száz év legsúlyosabb földrengése a keddi. Becslések szerint a kár több mint 100 millió dollár lehet, nagyjából 400 ezer ember érezhette a rezgést.

Leomlott ház a keddi rengést követően
Fotó: Reuters Tv / Reuters

A kormányzó arról is beszélt a keddi sajtótájékoztatón, hogy körülbelül 300 ezer ember maradt ivóvíz nélkül a sziget déli részén, sok helyen pedig folyamatosak az áramkimaradások. A károk helyrehozását a katonaság is segíti.


Nyitókép: Turista fényképezkedik az 5,8-as erősségű földrengés után egy ikonikus világítótorony romjaival Guanica városában. (Fotó: Ricardo Arduengo / AFP)