Egy Norvégiába tartó szerbiai akácméz-szállítmányban metronidazolt, a méhészetben tiltott antibiotikumot mutatott ki a laboratóriumi ellenőrzés, a szermaradványt tartalmazó húsztonnányi mézet visszaküldik Szerbiába – közölte a Szerbiai Méhészszervezetek Szövetsége.

A laboratóriumi ellenőrzés 0,98 mikrogramm tiltott antibiotikumot mutatott ki a méz kilogrammjában, ami egyébként ártalmatlan az egészségre. A szóban forgó húsztonnányi mézszállítmány több méhesből származik, amit a homogenizálás, vagyis a keverés után szállítanak rendeltetési helyére. A különböző betegségeket egyes méhészek tiltólistán szereplő szerekkel és antibiotikumokkal igyekeznek megelőzni. A Szerbiai Méhészszervezetek Szövetségének közleménye hangsúlyozza: az esetet követően az eddiginél is erélyesebben lépnek fel azokkal a méhészekkel szemben, akik tiltólistán szereplő szereket használnak, írja a Pannon RTV.

A visszaküldött méz miatt a cégnek, amely a külföldön való értékesítést tervezte, százezer eurós kára keletkezett a meghiúsult üzlet miatt.