Ha Szerbiában valaki köztársasági frekvenciával rendelkező televíziót néz, vagy az állam által támogatott rezsimhű sajtót olvassa, annak úgy tűnik, hogy a lehető legjobb helyen él. Külföldi befektetések, épülő autópályák, történelmi gazdasági sikerek. Viszont, ha valaki átlépi a küszöböt és kilép az utcára, valami egészen mással szembesül – erről ír a Deutche Welle.

Az országban 1,8 millió embert veszélyeztet a szegénység, fél millió szerbiai polgár pedig az alapvető szükségleteit sem tudja kielégíteni. Az Európai Bizottság legutóbbi jelentése szerint Szerbiában van a legtöbb ember, akit a szegénység veszélye fenyeget.

Vladimir Gligorov, a bécsi székhelyű nemzetközi gazdasági intézet professzora azt mondta, a pogárok nem is tudják, hogy az állam mennyire van lemaradva a fejlettebb országoktól.

„Nagyon le vagyunk maradva Magyarország és Románia mögött, de különösen Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia hagyott le bennünket. Szerbia nem csak le van maradva, hanem rossz irányba tart és visszefelé lépked” – mondta Gligorov.

Biljana Stepanović a Nova Ekonomija főszerkesztője is ezen a véleményen van.

„A világban nagyban zajlik a negyedik technológiai forradalom, ehhez alakítják az oktatási rendszereket, mi pedig süllyedünk a hamis diplomák, doktorátusok, szakemberek világában és ellenkező irányban haladunk, mint azok, akik fejlődni szeretnének. Nálunk első a pártkönyvecske, e nélkül esélytelen álláshoz jutni és túlélni” – mondta az újságíró.

Dimitrije Boarov, gazdasági elemző szerint 2020-ban a hazai politikai elit a választásokkal lesz elfoglalva, így a gazdasági kérdéseket csak érintőlegesen említik majd, főleg ígérgetések lesznek ezzel kapcsolatban.

„А befektetők általában nem sietnek azokba az országokba, ahol éppen parlamenti választásokat tartanak. Tavaly 3,5 százalék körül volt a GDP növekedése, ezt 2020-ban az ország nem tudja túlszárnyalni és nem fog 3 milliárd eurónál több külföldi befektetés sem érkezni, mint amennyi a tavalyi évben volt” – mondta Bearov, aki hozzátette, hogy a Fiskális Tanács véleménye szerint a termelékenységet nagy mértékben rontja a nagy mértékű korrupció, valamint a jogállamiság hiánya, mely téren szinte semmilyen előrelépés nem történt az utóbbi időben Szerbiában.

Vladimir Čvorkov a vajdasági kutató-elemző központ (VOICE) újságírója szerint demokratikus intézmények és politikai szabadság nélkül gazdasági szabadság sem létezhet, ezzel együtt pedig a gazdasági fejlődés is halálra van ítélve.

“Vagy demokratikus társadalom leszünk, vagy gazdaságilag bezárkózunk és hátrafelé haladunk” – mondta Čvorkov.

___________________________________________________________________

Fotó:021.rs