Angliában és Walesben 2000 és 2018 között 126-an vesztették életüket terrorizmushoz kapcsolódó eseményekben, míg családon belüli erőszakban 1870-en – ez derült ki a rendőrségi adatokból, amelyet aktivisták kértek ki. Becslések szerint a családon belüli erőszak áldozatai közül további mintegy 400 ember öngyilkos lett, írja a 444.hu.

A sokszoros különbség felmutatásával kívánják felhívni a figyelmet, hogy míg a terrortámadások elleni küzdelem hatalmas figyelmet és elkülönített, nagy anyagi erőforrásokat kap (2,6 milliárd fontot évente), addig a sokkal több áldozatot szedő családon belüli erőszaknak egyáltalán nincs külön költségvetése, nem is lehet tudni, mennyi pénzt szánnak rá.

Az viszont egyértelműen kiderül az elmúlt évek adataiból, hogy míg a nőkkel szembeni visszaélések kezelésére 83 százalékkal nőtt az igény 10 év alatt, addig az erre fordított összeg a felére csökkent. Vagy hogy miközben a családon belüli erőszak körébe tartozó szabálysértések száma 63 százalékkal emelkedett Londonban, addig a vádemelések száma csökkent.

A Victims Rights Campaign szóvivője szerint felháborító, hogy csökken a költségvetési támogatása a családon belüli erőszak kezelésének, a rendőrségnek pedig meg kell adni az eszközöket a többezer szabadlábon lévő elkövető kézre kerítésére. A téma egyik fő szószólója, Liz Saville Roberts a walesi Plaid Cymru pártból indokoltnak nevezte a terror elleni fellépés rögzített költségvetését, azt viszont szégyennek, hogy a családon belüli erőszak áldozatait nem kezeli prioritásként a kormány.