Meglepően olcsón, remek specifikációkkal megspékelve adott ki egy valódi összehajtható telefont a hírhedt kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar testvére. A készülék a Samsung Galaxy Folddal és a Huawei Mate X-szel versenyezhet, írja TECH rovatában a hvg.hu.

Kérdés, hogy az olyan nevek mellett, mint amilyen a Samsung vagy a Huawei, mennyire lehet megbízni a kevéssé ismert Escobar Inc.-ben, mindenesetre az alapító Roberto Escobar (aki a néhai kolumbiai drogbáró testvére) egy valódi összehajtható telefonnal rukkolt ki.

A készülék árát igazán nem szabták magasra (összehasonlítva a másfél ezer dollárnál drágább, piacon lévő összehajtható telefonokkal): az Escobar Fold 1 alapváltozata csak 350 dollárba kerül, ami a jelenlegi árfolyamon 315 eurónak felel meg. Ezért a pénzért még ingyenes szállítást és egy tokot is kap a vásárló. Az árát azért tudják ilyen alacsonyan tartani, mert kihagyják a közvetítőket (kiskereskedőket, szolgáltatókat), a telefon közvetlenül a cég weboldalán rendelhető meg. Az Escobar Fold 1 kártyafüggetlen, és állítólag képes együttműködni a kompatibilis hálózatokkal bárhol a világon.

Az Escobar Fold 1 dizájnjában a Huawei Mate X-ra hajaz, ugyanúgy kifelé hajtható, és kívül van a kijelző. Széthajtva 7,8”-es tabletként funkcionálhat. FHD+ felbontású AMOLED kijelzőjének 4:3 a képaránya. Az egyéb specifikációk is figyelemre méltók: az eszközt Snapdragon 855 lapkakészlet hajtja Adreno 640 GPU-val. Konfigurációtól függően 6 vagy 8 GB az LPDDR4X RAM, a belső – microSD kártyával bővíthető – tárhely 128 vagy 512 GB lehet. A duplakamera érzékelői 16 és 20 MP-esek. A fekete színű, dupla SIM-es, Android 9-et futtató készüléket 4000 mAh-s akkumulátor látja el energiával.

Roberto Escobar igen magabiztosan nyilatkozott a készülék megbízhatóságáról, szerinte nem lehetnek vele olyan problémák, mint a Galaxy Folddal voltak. Üveg helyett speciális műanyagot használnak, amit nagyon nehéz törni, ráadásul igen jó a felbontás. Escobar azt is külön kiemelte, hogy a készülék igen biztonságos, és – eltérően az Apple és a Samsung eszközeitől – a kormányok nem nagyon tudnak hozzáférni. Az első körben 100 ezer darabot árulnak majd, kétféle változatban. A 6 GB/128 GB-os verzió – mint említettük – 350 dollárba kerül, a 8 GB/512 GB-os pedig 500 dollárba (körülbelül 450 euróba) kerül.

Roberto Escobar egyébként 30 milliárd dolláros csoportos pert tervez az Apple ellen, az emberek becsapásával vádolva a cupertinói céget. A pert január elején indítaná Kaliforniában, és eddig már 1 millió dollárt költött ügyvédekre ebben az ügyben. Azt szeretné, ha a nagyvállalat visszaadná „illegális profitja” egy részét a felhasználóknak, de addig is meg akarta mutatni, hogy lehet jó telefont csinálni, sokkal olcsóbban is annál, mint ahogyan azt az Apple teszi.