Élhetőbbé tesszük országunkat, jelentette ki Ana Brnabić szerb kormányfő, a Szerbia 2025 elnevezésű terv bemutatóján, közölte a Szerbiai Rádió és Televízió.

A projektumokba közel 14 milliárd eurót fektetnek majd be az államkasszából, illetve nemzetközi hitelekből. Aleksandar Vučić szerb elnök pedig azt ígérte, hogy 2025-ben az átlagbér 900 euró lesz, a nyugdíj összege pedig átlagban eléri majd a 430-440 eurót. Az államfő kiemelte, hogy a fiatalok itthon tartását prioritásként kezelik, amire 700 millió eurót fordítanak majd.

A terv kiemelt pontjai között szerepel a regionális kapcsolatépítés, a pénzügyi piac elmélyítése, az oktatás reformja, a közvállalatok megerősítése és a gazdaság fenntarthatósága, hangsúlyozta Ana Brnabić.

A Szerbia 2025 elnevezésű terv megközelítőleg 14 milliárd eurónyi beruházást irányoz elő, a kormányfő szerint ennyi pénzt kell befektetni ahhoz, hogy az ország élhetőbb hellyé váljon. Brnabić rámutatott, hogy ezt az összeget részben az államkasszából, részben nemzetközi hitelekből biztosítják, de, mint mondta, a projektumok egyike sem fogja veszélyezteti a makrogazdaság stabilitását.

Aleksandar Vučić államfő azt mondta, jelentősen csökkenteni kell a fiatalok elvándorlásának a mértékét:

– Azt akarjuk, hogy a fiatalok Szerbiában maradjanak, ezért mindent megteszünk, hogy több gyermek szülessen, hogy legyen jövőnk. A fiatal párokért küzdünk – azért, hogy könnyebben tető kerüljön a fejük fölé, hogy mihamarabb munkába álljanak, és hogy mielőbb gyermekeket vállaljanak -, hogy ne veszítsünk el egy teljes nemzedéket – fogalmazott Vučić.

Az elnök beharangozta, hogy a program keretében több mint ötmilliárd eurót fektetnek be az infrastruktúrába. A tervek szerint Vajdaságban egy Zombort Kikindával összekötő gyorsforgalmi út is épülne, ami Kúlán, Verbászon, Óbecsén haladna keresztül.

Vučić a vasúti infrastruktúra fejlesztéséről, és a belgrádi metró építéséről is beszélt. Beharangozta, fejlesztik majd a vízi-, és légi közlekedést, a mezőgazdaságot és az idegenforgalmat is.

Az államfő kiemelte, hogy jelentős összegeket fektetne be új sportlétesítmények építésébe, egyebek közt Belgrádban építenek nemzeti stadiont, Szabadkán, Leskovacon, Zaječarban, Loznicán, Kruševacon, Vranjeban és Novi Pazarban pedig városi stadion építésére vagy felújítására kerül sor.

A koszovói irodát 150 millió euróval, a boszniai Szerb Köztársaságot pedig 100 millió euróval támogatja majd Szerbia, míg az egészségügybe 600 millió eurót terveznek beruházni, ismertette a szerb elnök.