Patrick Chauvet püspök, a Notre-Dame plébánosa az AP hírügynökségnek nyilatkozva arról beszélt, nem valószínű, hogy a tényleges helyreállítási munkákat el tudják kezdeni 2021 előtt, közölte a hvg.hu.

A templom szerkezetének helyreállítására 50 százalékos esélyt lát, ugyanis a baleset idején felújítási munkák miatt épp be volt állványozva az épület, és az összedőlt állványzatot még nem távolították el. Ennek során pedig, sajnos meg van az esély arra, hogy az rádől a boltozatra.

A plébános hozzátette, „megszakad a szíve” amiatt, hogy a székesegyházban idén nem tudták megtartani a hagyományos karácsonyi éjféli misét, erre a francia forradalom óta nem volt példa, még a háborúk idején sem. Az ünnepi misét idén a Louvre múzeumhoz közeli Saint-Germain-l’Auxerrois-templomban tartottak.

A 12. században épült gótikus katedrális áprilisban kapott lángra, a tűzvészben a teljes tetőszerkezet és az ikonikus huszártorony is odaveszett.

Chauvet plébános úgy véli, leghamarabb három év múlva lesz újra biztonságosan látogatható a Notre-Dame, ugyanakkor a teljes helyreállítás tovább fog tartani.