Hazaengedik Nigériába Abia Uchenna Alexandro és Eboh Kenneth Chinedu egyetemista pingpongjátékosokat, akik november 12-én azért érkeztek Zágrábba, hogy egy egyetemi pingpongversenyen vegyenek részt, írja a 444.hu.

November 17-én, egy nappal a hazautazásuk előtt azonban rendőrök állították meg őket Zágrábban, és illegális bevándorlónak nézve, őrizetbe is vették őket.

A nigériaiak vallomása szerint hiába mondták, hogy az útlevelük és az érvényes vízumuk a hostelben van, a rendőröket ez nem érdekelte. A horvát-boszniai határra szállították őket, ahol egy aznap elfogott határsértő-csoporttal átküldték őket Boszniába. Chinedu boszniai lapoknak azt mondta, könyörgött a horvát rendőröknek, hogy ellenőrizzék még egyszer a státuszukat, de azok erre csak hátba verték, és azt mondták, lelövik, ha nem indul el.

A férfiak a Velika Kladusa-i menekülttáborban kötöttek ki, ahol a fagypont alatti hőmérséklet ellenére is több ezer bevándorló sátorban kényszerül meghúzni magát, innen pedig egy szarajevói bevándorlási központba kerültek. Mikor jelezték, hogy semmi mást nem szeretnének, csak visszatérni a hazájukba, a boszniai hatóságok felvették a kapcsolatot Nigéria budapesti nagykövetségével, ahol jelezték, fizetik a két állampolgár hazautazását.