Az újvidéki rendőrség illetékesei őrizetbe vették az 50 éves Nenad Simetić temerini, illetve a 47 éves Predrag Jovišić ópázovai lakosokat, mert a gyanú szerint idén november elsején Péterrévén ellopták Lajkó Félix világhírű vajdasági hegedűvirtuóz félmillió eurót érő hangszerét. A tolvajokat akkor tartóztatták le, amikor a vevőt várták, akinek a drága hangszert akarták eladni, írja a Blic.

Lajkó Félix hegedűjét akkor lopták el, amikor családjával a péterrévei temetőbe látogatott. A tolvajok a művész Dodge márkájú autójából lopták el a hangszert, amikor látták, hogy az autó nem volt bezárva.

Az 1800-as évek elején készült Domenico Montano hegedűt a Belgrád melletti Novi Banovci településen találták meg egy rendőrségi rajtaütés során.

– A gyanúsítottakat egy parkolóban érték tetten, amikor vélhetően a vevőt várták, akinek a hangszert szándékoztak eladni. A rendőrök azonban, mivel fennállt a lehetőség, hogy a tolvajok elszöknek, úgy döntöttek, nem várják meg a vevőt, hanem őrizetbe vették a gyanúsítottakat. Simetićet sikerült azonnal őrizetbe venni, Jovišić viszont, akinél a hegedű volt, elmenekült és útközben el is dobta a hangszert. A rendőrök azonban gyorsan elfogták, és a hegedűt is megtalálták, aminek szerencsére nem lett baja – nyilatkozta a Blicnek, a nyomozás részleteibe beavatott hírforrás, aki arra is rámutatott, hogy a rendőrség most annak a lehetőségét vizsgálja, hogy a hangszert megrendelésre lopták el, a művészt pedig már egy ideje követhették.

– Az óriási véletlen lenne, hogy a gyanúsítottak éppen mindenszentek napján, és pont Péterrévén futottak össze, ahol Félix bejelentett lakcíme van, holott a művész ideje nagy részét palicsi házában tölti. Megalapozott a gyanú, hogy a Lajkót követni kezdték, miután értékes hangszeréről több ízben beszélt a sajtónak. Feltételezhetően egy gyűjtő, vagy valaki, aki kapcsolatban áll a régiségek feketepiacával, erről tudomást szerzett, és megrendelte a lopást. A tolvajok munkáját megkönnyítette, hogy Félix nem zárta be az autót, amikor családjával a temetőben volt – mondta a lapnak nyilatkozó forrás.

A Blic nem hivatalosan úgy tudja, hogy az elkövetőktől nem állt távol a bűnözés, ugyanis Predrag Jovišić fivére, az 54 éves Marko Jovišić két fiával közösen elrabolt egy ópázovai kisfiút, akiért váltságdíjat akartak kérni, de gyorsan rendőrkézre kerültek, a kisfiú pedig épségben visszakerült családjához.