A „mi fog történni, ha a Vajdasági Magyar Szövetség politikai ereje csökken?ˮ kérdés és a pályázatok köré épült Pásztor István csütörtökön megtartott évértékelője, amelyet a Magyar Szó újvidéki székházában rendeztek meg: az évértékelőn, amelyen vajdasági és magyarországi tájékoztatási eszközök képviselői kérdezték a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét. Pásztor István elmondta, hogy szerinte a tavaszi választáson nem lesz más olyan vajdasági magyar politikai erő, amely képes lesz megméretni magát, éppen ezért fontos, hogy a VMSZ erős párt legyen, mivel csak ez a politikai erő tudja képviselni a magyarok érdekeit. Példát is mondott, mint például a kétnyelvű anyakönyvi kivonatok problémája, amellyel először a Szabad Magyar Szó foglalkozott.

Zenta: Aki nem a községben született, az nem kaphat kétnyelvű anyakönyvi kivonatot

– A vajdasági magyar emberek érdeke, hogy a vajdasági magyar közösségnek legyen legitim politikai képviselete. Nem a VMSZ veszít majd azzal, ha az gyengébb lesz, vagy nem lesz, hanem a magyar közösség összes tagja majd, mert nem lesz, aki felvállalja az ügyeket. Tűnhet úgy, hogy én a saját lovamat dicsérem, ez így is van, de azt is látni kell, ha mi nem futunk be, helyettünk nem lesz másik magyar opció, amelyik befut, és akkor olyan bajban leszünk, amint nem tudunk majd orvosolni – mondta Pásztor István.

Ami a köztársasági költségvetésből a tartománynak járó hét százalékos támogatást illeti, ami ezúttal sem valósult meg, Pásztor elmondta, melegen tartják majd a kérdést, de nem lesznek pionírok, akik mellbe lövetik emiatt magukat, mert nem akarnak úgy járni, mint a Demokrata Párttal, akik annak idején ennek a kérdésnek a feszegetése miatt kidobták a VMSZ-t a zentai és a szabadkai városvezetésből.

Az is elhangzott, hogy alsóbb szinten megjelennek feszültségek a koalíciós partnerrel, a Szerb Haladó Párttal, amely az elmúlt időszakban elkezdett szavazatokat gyűjteni a VMSZ-től, míg ez korábban nem volt rájuk jellemző.

– Az előző időszakban azt látni, hogy a haladók be-betörnek a VMSZ szavazótáborába, és voksokat szipkáznak el tőlünk. Irodákat nyitnak, ami teljesen jogszerű, embereket keresnek fel, akiket megpróbálnak a saját táborukba csábítani. A VMSZ ezt látja, és senki ne gondolja, hogy – bocsánat a kifejezésért – hülyék vagyunk. De ezt a szavazóknak is látniuk kell. Aki a VMSZ-nek hátat fordít, az a szerb pártok malmára hajtja a vizet.

Pásztor István szerint a VMSZ viszont együtt kíván működni a civil szervezetekkel, a kisebb pártokkal, az egyházakkal, kivéve a Magyar Mozgalommal, amely „olyan politikai pozíciót épített ki magának, ami a VMSZ elveivel összeegyeztethetetlen”.

A legnagyobb vajdasági magyar párt önállóan kíván indulni országos, tartományi és önkormányzati szinten is a választáson. Emlékeztetett arra, hogy a VMSZ tizenhárom éve hozta meg azt a stratégiai döntést, amely szerint minden választáson önállóan indul, az eredmények tükrében pedig dönt arról, hogy kíván-e koalícióra lépni valakivel. A döntés mögött az a meggyőződés áll, hogy magyar érdeket csak magyar szervezet tud védeni. A várhatóan áprilisban tartandó választásokról azt mondta: fel sem merült annak lehetősége, hogy a VMSZ közös listán induljon koalíciós partnerével, a Szerb Haladó Párttal (SNS). Mint mondta: sokkal egyszerűbb lenne közös listán indulni, ezzel kevesebb munka lenne, és több mandátumot is szerezhetne a párt, de ezzel olyan ütést mérnének az érdekérvényesítésre, amelyből nem lehetne felállni. Aláhúzta: a VMSZ az eredmények bemutatásával, a bizalom megszerzésével szeretne legitimitást szerezni magának országos, tartományi és önkormányzati szinten is, utána pedig arra készül, hogy folytassa az eddigi együttműködést az SNS-szel – olvasható az MTI tudósításában.

A Sajtószabadság Alapítvány (Családi Kör és Szabad Magyar Szó) nevében három kérdést tettem fel a 140 perces beszélgetés során. Az első kérdés a vajdasági magyar nyelvű tankönyvekkel kapcsolatos, évek óta tapasztalható kaotikus állapotokról szólt, ugyanis a magyar nyelvű tankönyvek késnek, nem nyomtatnak eleget a régiből, a szülők kifizetik, de nem kapják meg időben. A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyolcadikos történelem tankönyvben az szerepel, hogy: Őseink, a szerbek.

Pásztor István válaszában kifejtette, hogy komoly problémának tartja, viszont a programváltozásos folyamatnak ez a velejárója.

– Ez nem magyarázat, és nem is olyan körülmény, ami miatt visszafogottságott kell gyakorolni. Fontos, hogy a párt szakpolitikusai és a Magyar Nemzeti Tanács folyamatosan foglalkozik ezzel a folyamattal, hogy a késedelmek minél kisebbek legyenek. Ami a tartalmat illeti, ilyen megállapításnak nincs helye a tankönyvnek, és ezt ki kell javítani. Gyakorló nagyapaként azt látom, hogy a pedagógusok megtalálják a módját, hogy a gyerekeket ellássák olyan anyagokat, amelyekkel ezeket a nehézségeket orvosolni lehet.

A Prosperitati Alapítvány pályázataival a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elmondta, hogy a nyertes pályázóknak mindössze tizenkét százaléka a VMSZ tagja, s ez is bizonyítja, hogy nem igaz, hogy a VMSZ-esek kapják csak a támogatásokat. Ezzel kapcsolatban az volt a kérdésem Pásztor Istvánhoz, hogy arról van-e kimutatás, hogy a VMSZ-es párttagok a szétosztott összegek hány százalékát pályázták meg sikeresen.

Pásztor elmondta, erről nem készült kimutatás, de ha erre van igény, akkor készítenek, de biztos benne, hogy az is hasonlít majd a párttagsággal rendelkező nyertes pályázók arányához.

A harmadik, és egyben utolsó kérdésem szintén kapcsolódott a Prosperitati Alapítvány integrátori programjához, ugyanis többen is jelezték, hogy az egyik integrátor szeptember óta nem fizette ki a termelőket, akik csak ígéretet kaptak, de pénzt nem.

Pásztor István elmondta, tudnak a problémáról, és folyamatosan ellenőrzik a dolgokat és ellenőrzik a rendszert, hogy ez talpon maradjon. Nemcsak a termelőknek és az integrátornak származna kára, hanem az egész rendszernek. A VMSZ ismeretei szerint likviditási problémái vannak a cégnek, amelyek nem csalásból, az emberek átveréséből származik, s ezt a körülményt a vállalkozónak kell megoldania.

A teljes beszélgetés itt nézhető meg:

Nyitókép forrása: Pannon RTV