Washingtoni idő szerint szerda este valamivel 9 óra előtt az Egyesült Államok Kongresszusának Képviselőháza mindkét előterjesztett vádpontot jóváhagyta az USA 45. elnöke ellen, amivel Donald J. Trump az ország 243 éves történetének harmadik olyan elnökévé vált, aki ellen végrehajtották az alkotmányos felelősségre vonást (impeachment). Az alkotmány szerint ennek a joga kizárólag a Képviselőházat illeti meg, és ez az aktus önmagában is óriási történelmi jelentőséggel bír. Az eljárás második része a Szenátusra tartozik, amely egy különleges tárgyalás keretében elmozdíthatja a felelősségre vont személyt hivatalából.

Míg a Képviselőházban a Demokrata Párt tagjai alkotják a többséget, és a vádpontok jóváhagyásához egyszerű többség (218 szavazat a 435-ből) elegendő, addig a Szenátusban – ahol az elnök pártjának százból jelenleg 53 fős többsége van – kétharmados többségre van szükség a leváltáshoz. Mivel a Republikánus Párt tagjai foggal-körömmel védik az elnököt, és a képviselőházi szavazás is szinte hajszálpontosan párthovatartozás mentén zajlott, az utóbbira alig van esély.

Az alkotmányos vád két pontból áll. Az első szerint (230:197 arányban jóváhagyva) az elnök személyes politikai érdekből visszaélt hatalmával, amikor visszatartotta a Kongresszus kétpárti döntése alapján jóváhagyott 391 millió dolláros támogatást Ukrajnának ahhoz a feltételhez kötve azt, valamint az ukrán elnök fehér házbeli látogatását, hogy Volodimir Zelenszkij nyilvánosan jelentse be a Joe Biden volt amerikai alelnök és fia, Hunter Biden elleni ukrán vizsgálat megkezdését. Minderre akkor került sor, amikor Biden a tavasszal bejelentette elnökjelöltségi szándékát és azóta is vezeti a demokrata párti mezőnyt. Márpedig az amerikai törvények szerint szigorúan tilos külföldi hatalmaktól választási segítséget kérni vagy elfogadni. A támogatás feltételhez kötése pedig egyenesen Trump személyes politikai előnyszerzésével egyenlőnek minősül.

A második vádpont (229:198) arra vonatkozik, hogy Trump megtiltotta minden állami beosztottnak, hogy a képviselőházi vizsgálat során tanúskodjon, illetve semmiféle dokumentumot nem volt hajlandó átadni az ellene folyó eljáráshoz, ami a kongresszusi vizsgálat obstrukciójának minősül és szintén alkotmányellenes. Az utóbbi minősítést a Legfelső Bíróság a Richard Nixon elleni vizsgálat során megerősítette, ami után Nixon 1974-ben ki is adta az őt terhelő magnófelvételeket és ennek következtében le is mondott hivataláról, mielőtt a hasonló felelősségrevonási eljárás a Képviselőházban befejeződött volna.

Az USA történetében így mindössze két elnök ellen szavaztak meg alkotmányos vádpontokat. 1868-ban Andrew Johnson ellen, illetve 1998-ban Bill Clinton ellen. (Utóbbit a Monica Lewinsky-féle szexbotrány ügyében tett egyszeri hamis tanúvallomása miatt.) Mindkét eljárás második része azonban a két elnök felmentésével zárult, így az impeachment eddig egyetlenegy elnök leváltásához sem vezetett (és feltehetőleg most sem vezet majd az erős republikánus ellenállás miatt), noha annak mégis történelmileg megbélyegző ereje van.

A Clinton-ellenes eljárás alkalmával az elnök saját pártjának számos tagja mélyen elítélte az elnök botrányos viselkedését (a gyakornokkal fenntartott intim kapcsolatát), míg ezúttal egyetlenegy republikánus sem szavazott Trump ellen, 3 demokrata viszont saját pártjának többsége ellen is leadta voksát. (A demokrata elnökjelöltek közül a hawaii Tulsi Gabbard „jelenlévőként” szavazott mindkét cikkely ügyében.)

Nancy Pelosi kaliforniai képviselő, a Képviselőház elnöke rövid sajtóértekezleten bejelentette, hogy a vádpontokat a megfelelő pillanatban fogják eljuttatni a Szenátusba, ahol a Legfelső Bíróság főbírájának irányításával kell a tárgyalásnak lezajlania. A Szenátus többségi vezetője, Mitch McConnell, Kentucky állam rangidős szenátora viszont már többször is hangoztatta, hogy ő kizárólag az elnök érdekében fogja megszervezni a tárgyalást – amivel előre megsértette azt az esküt, amit a szenátoroknak külön erre az alkalomra le kell tenniük, hogy ti. részrehajlásmentesen tárgyalják majd az ügyet.

A képviselőházi szavazás után Trump egy vidéki nagygyűlésen vérvörös arccal ordítozott a demokraták és a történelembe bevonuló felelősségre vonási döntés ellen.


Az amerikai Kongresszus épülete éjszaka (Fotó: Wikimedia)