Peter Handke Nobel-díjas író jövő márciusban, vagy áprilisban Szerbiába látogat – mondta Ana Brnabić szerb kormányfő – írja az RTS honlapja.

Brnabić a Pink TV egyik műsorában elmondta, hogy Aleksandar Vučić beszélt Handkével, aki azt mondta neki, hogy jövő tavasszal Szerbiába látogat.

A szerb kormányfő szerint a nemzetközi közvélemény szemében Handke azon kevesek egyike, aki mertek valami szépet mondani a szerbekről és Szerbiáról.

Brnabić kiemelte, nagyon sajnálja, hogy egyesek még az irodalmi Nobel-díj esetében is úgy érezték, negatívan kell megnyilvánulniuk Szerbiáról.

Mint ismeretes, Handke december 10-én vette át Stockholmban az irodalmi Nobel-díjat. Több ország is nemkívánatos személynek nyilvánította.

Horvátország és Bosznia-Hercegovina is bojkottálja a Nobel-díjátadót Peter Handke kitüntetése miatt

Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke azt mondta, hogy személy szerint nem ért egyet Handke politikai nézeteivel, de az osztrák író nem a Srebrenicával kapcsolatos gondolataiért kapott irodalmi Nobel-díjat, hanem azért, mert nagyszerű író.

Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt vezetője szerint Handke sohasem állította azt, hogy a szerbek nem követtek el szörnyűségeket, csak megpróbálta egyensúlyba hozni azt a fajta propagandát, ami abban az időben Szerbia ellen folyt.