A zentai Stevan Sremac Általános Iskola igazgatóválasztási folyamatában történt visszásságokra és szabálytalanságokra hívja fel a figyelmet a Magyar Mozgalom – Zenta közleménye, amelyet a szervezet a hivatalos Facebook oldalán tett közzé.

A közlemény szerint a 2019. november 6-án kiírt pályázatban a pályázat kiírója manipulatív módon megváltoztatta az Oktatás és Nevelés Alapjairól Szóló Törvényben (Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja) az oktatásban dolgozókkal, illetve az igazgatói munkahelyre pályázó jelölttel szemben támasztott, pontosan és egyértelműen megfogalmazott feltételeket: a jelöltnek a szerb nyelvet és az oktatás nyelvét tudnia kell. Az erről szóló bizonyítékok pedig kötelezően részét képezik a pályázati dokumentációnak.

Zenta: Kit zavart az a rész az igazgatói pályázatban, hogy a jelölt „ismerje a magyar nyelvet”?

Mivel a hatalmon lévő pártkoalíció jelöltje nem érti és nem beszéli a magyar nyelvet, amely a Stevan Sremac Általános Iskolában a tagozatok többségében a tanítás nyelve, a pályázat kiírója azzal próbálta eltussolni ezt a hiányosságot, hogy átírta, megváltoztatta a törvény rendelkezéseit.

Az oktatás nyelve helyett „más nyelv ismeretét” kérte a pályázati kiírásban, a jelöltektől megkövetelt dokumentumok felsorolásából pedig a pályázatban egyszerűen kihagyták a nyelvtudásról szóló igazolást.

A Magyar Mozgalom – Zenta nem tartja elfogadhatónak azokat a próbálkozásokat, amelyek pártérdekek megvalósítása érdekében nem riadnak vissza a törvény manipulatív félremagyarázásától sem.

Az oktatási intézményekben, ahol magyar nyelven folyik a tanítás, ahová magyar anyanyelvű tanulók járnak, elengedhetetlennek tartjuk, hogy az ott dolgozók, de különösen a vezetők beszéljék és értsék a magyar nyelvet is, hiszen ez elemi érdeke a magyar közösségnek és a törvény is előírja.

A megfelelő szakmai felkészültséggel és nyelvtudással rendelkező iskolavezetés Zentán, egy többségében magyar anyanyelvű közösségben könnyen biztosítható lenne, amennyiben erre politikai akarat van, olvasható a közleményben.

Az iskola igazgatói posztjáért két jelölt, Molnár Gábor Klára és a megbízott igazgató, Branislava Ilijin indult, s végül az utóbbi, a Szerb Haladó Párt tagja győzött a dolgozói gyűlésen.