Óriásplakát jelent meg Szabadkán Kolinda Grabar Kitarović horvát köztársasági elnök arcképével, és a horvátországi köztársasági elnökválasztás kampányüzenetével, írja a Blic.

A billboard a Harcosok Sorakozója (Prozivka) lakótelepen a Bajnát utcában jelent meg pénteken.

„Elnökasszony. Mert hiszek önökben és harcolok önökért” – olvasható az óriásplakáton a szlogen, amellyel Garabar Kitarović a Horvátországban december 22-én esedékes elnökválasztásra kampányol.

Sokak számára nem világos, hogy mit keres Kolinda plakátja Szabadkán. Habár az köztudott, hogy az észak-bácskai városban jelentős számú horvát kisebbség él, a szabadkaiak egy részét felháborította az óriásplakát, tekintettel arra, hogy Grabar Kitarović milyen álláspontot képvisel a Vihar hadművelettel, és Marko Perković Tomposon usztasa szellemiségű énekessel kapcsolatban.

– Szerbiában… Hogy lehetséges ez? Miközben Horvátországban botrányt csináltak a szabadkai Pionír gyár csokoládéja miatt – nyilatkozta Danilo, a Blic egyik megrökönyödött olvasója.

A horvátországi csokoládébotrányról itt olvashatnak:

Slobo, Franjo és Alija gyermekei

Kolinda Grabar Kitarović horvát államfő a Jugoszláv Néphadsereg Dubrovnik elleni 1991-es offenzívájának évfordulóján koszorút helyezett el az elesett városvédők sírján, majd egy helyi óvodába látogatott, ahol csokoládét és saját fotóját osztotta szét a kicsik között. Miután valaki az egyik fotón kiszúrta, hogy az egyik csoki szerb, ebből jó nagy botrány lett.