A pénteki pártközi dialógusban részt vevő politikai pártok abban állapodtak meg, hogy március után kell megtartani a jövő évi általános választást – jelentette be Maja Gojković házelnök a hatalom és az ellenzék ma megtartott tárgyalási fordulóját követően. A dialógusban ezúttal is az Európai Parlament képviselői közvetítettek, a Szerbiáért Szövetség tagpártjai pedig bojkottálták az ülést, tudósít a Vajdasági RTV.

A hatályban lévő jogszabályok szerint a voksolás megtartásának dátumát a jelenlegi törvényhozás mandátumának a lejárta és a kampányidőszak befolyásolja. Eszerint legkésőbb május harmadikán kerülhet sor választásra.

Az uniós illetékesek közvetítésével megrendezett tárgyaláson részt vevő pártok szerint azért van szükség egy későbbi, de a törvényes kereteknek megfelelő időpontra, hogy addig hatályba léptessenek minél több intézkedést.

A felek abban is egyetértettek, hogy a kampány kezdetéig meg kell valósítani a demokratikus választási feltételek biztosítása érdekében elfogadott összes tervezetet.

„Nem jó út a választás bojkottja”

Nem jó út a választás bojkottja – jelentette ki Belgrádban Knut Fleckenstein, a politikai párbeszédben közvetítő uniós küldöttség tagja. A politikus annak a reményének adott hangot, miszerint meggondolják magukat azok a pártok, amelyek jelezték: nem vesznek részt a voksoláson.

Vladimír Bilčík, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője arról tájékoztatott, hogy az uniós törvényhozás egy rövid mandátummal rendelkező megfigyelői csoportot hoz létre, amelynek feladata a szerbiai választás kísérése lesz.

Tanja Fajon uniós képviselő szerint történt némi előrehaladás a választási feltételekkel kapcsolatban. Fajon elsősorban az elektronikus médiát felügyelő testület megüresedett posztjainak a betöltését emelte ki.

Đukanović: Történt előrelépés

A Szerb Haladó Párt nyitott minden észszerű javaslat megvitatására, amely fejleszti a választási feltételeket – nyilatkozta Vladimir Đukanović, a párt képviselője, az uniós közvetítéssel zajló pártközi dialógus harmadik fordulójának szünetében.

Đukanović megítélése szerint történt előrelépés a vitatott témakörök kapcsán. Hozzátette, hogy a haladók a parlamentben támogatni fogják a választási folyamatot fejlesztő törvénycsomagot.

Mint mondta, az uniós illetékesek az egyeztetésen nem fogalmaztak meg kritikákat és nem beszéltek a választás esetleges halasztásáról. Erről csak az ellenzéki politikusok beszélnek – hangoztatta.

Živković: A törvények jók, a végrehajtásukkal van baj

Az ellenzéki Új Párt szerint a hatalom teljesítette a korábbi pártközi egyeztetéseken megbeszéltek nagy részét, de kozmetikai változásnak nevezete az intézkedéseket.

Zoran Živković a tömörülés elnöke megfelelőnek nevezte a választást szabályozó törvénycsomagot, ami viszont szerinte megkérdőjelezhető, az a törvények végrehajtása.

Azt javasolta az uniós küldötteknek, hogy a média helyzetéről az államfővel egyeztessenek, mert, mint mondta, ő gyakorol legnagyobb hatást a sajtóra.

A pártelnök megismételte, hogy a választáson való részvételről csak annak kiírásakor döntenek.