A vezetékes víz árának korrekciója céljából nyújtott be napirendi javaslatot az adai községi képviselő-testülethez a VMDK két helyi tanácsnoka, Adankó Magdolna és Nagy Jenő.

A Tartományi Egészségügyi Titkárság 2019. május 29-én kiadott 138-53-00287-1/2019-09 sz. végzése szerint Ada Község területén, Ada és Mohol települések területén tilos a vezetékes víz ivóvízként való használata, mert nem felel meg az ivóvíz higiéniai minőségéről szóló szabályzatnak, így az kizárólag tisztálkodási célokra alkalmas. A tiltás ideiglenes és addig lesz érvényben, amíg az illetékes egészségügyi intézmény nem minősíti a vizet megfelelő ivóvíznek.

A két tanácsnok azt javasolja, hogy az ivóvíz köbméterenkénti árát 25 dinárban határozzák meg, ami a jogi- és magánszemélyekre egyaránt vonatkozna. Az előterjesztés szerint az árkorrekció is ideiglenes lenne, és addig maradna érvényben, ameddig az ivóvíz fogyasztását tiltó ideiglenes végzés is, vagyis amíg az illetékes egészségügyi intézmény nem minősíti a vizet megfelelő ivóvíznek.

A beadvány teljes szövege INNEN tölthető le.

Vajdaság számos településén probléma van a vezetékes víz minőségével, Verbász községben egy polgár javára úgy döntött a bíróság, hogy nem kell kifizetnie a számlát, ha a vezetékes víz nem iható:

A verbászi bíróság döntött: Ha nem iható a víz, nem kell kifizetni a számlát

Božidar Caričić, a Verbász melletti Újsóvé falu (Ravno Selo) polgára pert nyert a verbászi Komunalac kommunális közvállalattal szemben, és felmentették a vízszámla fizetésének kötelezettsége alól, mivel a faluban a vezetékes víz nem alkalmas emberi fogyasztásra, közölte a VOICE vajdasági kutató-elemző központ. A Komunalac közvállalat korábban beperelte Caričićot egy 3000 dinárt nem meghaladó számlatartozás miatt, és végrehajtást helyezett kilátásba.