Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke szerint hatalmas méreteket öltött az egyetemi oklevelek jogosulatlan megszerzésével és a tudományos értekezések plagizálásával kapcsolatos botrány, ami miatt szükséges lenne egy olyan állami bizottságot létrehozni, melynek tagjai megkérdőjelezhetetlen értelmiségiek lennének, akik alaposan kivizsgálnának minden egyes esetet, tudatja az N1 Televízió.

Šešelj a szerb képviselőházban megtartott sajtótájékoztatón azt mondta, nemcsak a hatalmon lévők, hanem az ellenzék képviselők plágiumgyanús szakdolgozatait, és doktori értekezéseit is ugyanúgy meg kellene vizsgálni.

„Kezdjük például Tomislav Nikolić volt államfővel és Jorgovanka Tabaković bankkormányzóval, de vizsgáljuk ki Nebojše Stefanović, és Danica Popović, a bölcsészkar docensének esetét is” – mondta a radikális pártelnök és hozzátette, az átvilágítást komolyan, általános nemzeti érdekként kezelni.

Vojislav Šešelj azt mondta, kezdetnek tíz hatalmon lévő és tíz ellenzéki személyt kellene átvilágítani.

Šešelj rámutatott, hogy a hatalom nem reagált időben és hatékonyan, amikor kiderült, hogy Nikolić nem fejezte be az egyetemet, vagyis, amikor nem tudta megmondani, hogy melyik szakon diplomázott.

A Szerb Radikális Párt vezetője szerint senki sem maradhat büntetlen, aki plagizált, ezért a közszereplők átvilágításával kell kezdeni, tanulságul mindenkinek, hogy nem érdemes plagizálni, vagy oklevelet vásárolni.

A Belgrádi Egyetem szenátusa egyhangú döntéssel nyilvánította semmissé Siniša Mali doktorátusát

A Belgrádi Egyetem szenátusa csütörtökön egyhangú döntéssel nyilvánította semmissé Siniša Mali doktorátusát, az a tény miatt, hogy a pénzügyminiszter doktori értekezése plágium. A professzionális etikai bizottság döntésének megerősítésére a szenátus 32 tagja szavazott. Ellenszavazat és tartózkodás nem volt, és a döntéssel kapcsolatosan senki sem kívánt további magyarázkodásokba bocsátkozni, közli az N1 Televízió.