A bérek 8-15 százalékkal emelkedtek – idézi Siniša Mali pénzügyminisztert a Vajdasági RTV.

A legnagyobb növelésben az egészségügyi nővérek részesültek, majd az orvosok következnek 10 százalékkal. Ekkora arányban emelték a tudományos kutatói szférában, valamint a művelődési intézményekben dolgozók ellátmányát is. A főiskolai valamint az általános és a középiskolai tanárok, illetve a tanítók, továbbá a bölcsődei és óvodai alkalmazottak fizetését kilenc százalékkal növelték. A szociális védelmi intézményekben dolgozókét is ugyanennyivel. Az államigazgatási alkalmazottak esetében ez az arány 8 százalék – részletezte a pénzügyminiszter.

Siniša Mali konkrét példákat is felhozott. Mint mondta, az egészségügyi nővérek októberi bére 42 819 dinár volt, a novemberi járandóság már 49 242 dinár. A szakorvosok októberi fizetése 87 518 dinárt tett ki, a november összeg, amit most folyósítanak, 96 269 dinár.

A minimális munkabért január elsejétől 3000 dinárral nagyobb lesz. Várható, hogy már most decemberben az átlagfizetés 500 euró körül alakul. A fizetések növelésével emelik a szerbiai polgárok életszínvonalát – érvelt a pénzügyminiszter.