Zsúfolásig megtelt csütörtökön este a Szabadkai Városháza díszterme, ugyanis nagyon sokan voltak kíváncsiak a Szabadkai Filharmónia hangversenyére, hiszen a zenekar anyagi támogatás híján már három éve nem koncertezett.

Egy amerikai kiadóház, a Parma Recordings támogatásának köszönhetően azonban Szerbia legrégebbi szimfonikus zenekara ismét közönség elé léphetett. A hangversenyen egyebek közt Wolfgang Amadeus Mozart, Pablo Sarasate, Lehár Ferenc és Kálmán Imre népszerű szerzeményei csendültek fel, emellett az együttes két kortárs szerző művét is bemutatta.

A Városháza díszterme zsúfolásig megtelt, sokaknak még pótszék sem jutott

Az est két szólistája Zsiga Pál hegedűművész és Alenka Ponjavić szopránénekes volt, a karmesteri pálca pedig a zágrábi Miran Vaupotić kezében volt.

Zsiga Pál hegedűművész, a filharmónia koncertmestere, aki egyben az együttes elnöke is, azt mondta, hogy a zenekarnak nagy oka van az ünneplésre, hiszen sok fáradságnak köszönhetően sikerült olyan támogatót találni, aki szavatolni tudja, hogy a Filharmónia tovább működjön.

Alenka Ponjavić szopránénekes azt mondta, hogy a Szabadkai Filharmónia rendkívüli jelentőséggel bír:

– Ez az egyik legrégebbi ilyen intézmény a Balkánon. Ezt nem lehet, és nem is szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen ezek az intézmények tanúskodnak a múltunkról, de az is mutatják, hogy milyen lehet a jövőnk – monda az énekesnő.

Az est egyik szólistája Alenka Ponjavić szopránénekes volt

A karmesteri pálca ez alkalommal a zágrábi Miran Vaupotić kezében volt, aki egyúttal a Parma Records projektmenedzsere is:

– Az együttműködés akkor kezdődött, amikor hallottuk, hogy megszűnés előtt áll egy száztíz évnél idősebb zenekar. Amikor ezt Bob Lord, a Parma Recordings vezérigazgatója megtudta, azt mondta, meg kell próbálni ezt megakadályozni. Kapcsolatba léptem Zsiga Pál úrral, aki készséges volt az együttműködésre. A zene összeköt bennünket, ez volt az alapötlet! – mondta a maestro és hozzátette, a következő évben egy hét, vagy nyolc hangversenyből álló koncertévadot állítanak össze, az együttes fellépéseit pedig immár nemcsak a szabadkai közönség élvezheti, a zenekar külföldön is bemutatkozik majd és már folyamatban vannak a megbeszélések egy kínai vendégszereplésre vonatkozóan is.

Miran Vaupotić zágrábi karmesternek köszönve új korszak köszöntött be a Szabadkai Filharmónia életében