Egy évvel ezelőtt gyújtották fel Milan Jovanović, a vrčini Žig info újságírójának házát. Mint kiderült a megrendelő Dragoljub Simonović, Grocka polgármestere volt, a Szerb Haladó Párt (SNS) tagja, akit 2019 januárjában le is tartóztattak. Március elejéig volt börtönben, az N1 szerint viszont ez idő alatt is ellátta polgármesteri tisztségét és különböző dokumentumokat írt alá, olyanokat is amelyek kapcsolatba hozhatók a szerb kormány egyes tagjaival.

Azzal a gyanúval, hogy felgyújtatta az újságíró házát Simonović ez év  január 25-e és március 7-e között volt a belgrádi körzeti bíróság fogdájában. Viszont ez idő alatt is maradt Grocka polgármestere. A Žig info adatai szerint például 12 millió dinar értékben üdülést szervezett a helyi nyugdíjasoknak. Ezzel kapcsolatban február 28-án írt alá egy szerződést a belgrádi Ruđer Prevoz nevű céggel.

Letartóztatták Grocka polgármesterét Milan Jovanović újságíró házának felgyújtása miatt

Az N1 újságírója telefonon érte el Dragoljub Simonovićot, akitől azt kérdezte, hogyan írhatott alá egy dokumentumot amikor éppen börtönben volt. Simonović azt válaszolta, hogy mivel az N1 újságírói úgyis oknyomozással foglalkoznak, az ő feladatuk ezt kideríteni.

„Majd önök kiderítik és találkozunk a bíróságon” – mondta telefonon Simonović.

Ivica Vuković, aki Simonović jogi képviselője, azt mondta, hogy ő nem vitt be a börönbe semmilyen dokumentumot aláírásra a védencének, pedig az ilyen esetek szokványosak.

Szabadon engedték Grocka község elnökét

Az ügy pikantériája, hogy a 100.000 euró körüli szerződéskötés azzal a Ruđer prevoz nevű céggel történt, amelynek 2016-ig Stanislava Šarčević, Mladen Šarčević jelenlegi oktatási miniszter lánya volt a tulajdonosa.

„Ahogy 2016-ban a Bűnözés- és Korrupciókutató Hálózat (KRIK) megjelentette ezt az információt, rögtön megváltozott a cég tulajdonosa, ugyanis elajándékozták egy ismeretlen személynek” – mondta Dragana Pećo, a KRIK újságírója, aki hozzátette, hogy az utóbbi időben a politikusok családtagjai hivatalosan nem tulajdonosai azoknak a cégeknek, amelyekből névlegesen kiléptek, vagy eladták őket. Ennek ellenére részt vesznek a cégek irányításában és továbbra is zsíros állami megrendelésekhez juttatják ezeket a vállalatokat.

A KRIK adatai szerint, amíg az oktatási miniszter lánya vezette a Ruđer prevozt, a cég 250.000 euró értékben nyert pályázatokat gyermekek szállítására Voždovac községben.

___________________________________________________________________

Nyitóképünkön Dragoljub Simonović, Grocka polgármestere látható