Az Európai Unió Bíróságának nincs hatásköre arra, hogy az uniós jog hatálya alá nem tartozó, nemzetközi jellegű határvitában döntsön – ismertette szlovén-horvát határvitát érintő főtanácsnoki indítványt a luxembourgi székhelyű EU-bíróság szerdán.

Priit Pikamäe főtanácsnok szerint a Horvátország és Szlovénia nemzetközi megállapodás keretében rendezte a tengeri területekre vonatkozó határvitáját, ezért az nem tekinthető az uniós jog alá tartozónak. A nemzeti terület körülhatárolása nem az unió, következésképpen nem az uniós bíróság határkörébe tartozik – közölte, tudatja az MTI.

A délszláv sajtóban csak Pirangate-nek nevezik a horvát-szlovén határvitát. A két ország már Jugoszlávia széthullása, 1991 óta vitatkozik a Pirani-öböl hovatartozásáról. A szlovének számára nagyon fontos kérdésről van szó, hiszen ha ők ellenőrizhetik a tengeri terület nagy részét, akkor juthatnak csak ki saját tengeri szakaszon a nemzetközi vizekre. 1992-ben az Európai Tanács segítségével állapították meg az itteni határt. Egy évvel később azonban Ljubljana úgy döntött, hogy ezt nem fogadja el, mert – vélekedése szerint – az öböl teljes része Szlovéniát illetné meg.