Harmincnégy éves korában elhunyt az ALS betegséggel küzdő Peter Frates, aki sokat tett azért, hogy a jeges vödrös internetes kihívás, az Ice Bucket Challenge az egészen világon népszerű legyen, írja a HVG.

Az ALS, másnéven amiotrófiás laterálszklerózis a motoneuron-betegségek (MND) leggyakoribb fajtája, amely miatt a központi idegrendszer mozgató idegsejtjei elpusztulnak, az akaratlagos izmok pedig fokozatosan elgyengülnek, majd végül el is sorvadnak.

Az Insider.com azt írja, nem Frates találta ki a jeges vödrös kihívást, de ő segített elterjeszteni. A kihívás kitalálója, Anthony Senerchia 2017 novemberében hunyt el, halálát szintén a gyógyíthatatlan idegrendszeri betegség okozta – 14 éven át küzdött vele.

Frates ígéretes sportoló volt, a baseball érdekelte. A betegséget 27 éves korában, egy kisebb sérülés miatti alapos kivizsgálás során fedezték fel nála. A férfi számos tévéműsorban szerepelt, hogy az ALS-kutatással foglalkozó szervezeteknek pénzt gyűjtsön. Az akció remekül sikerült, hiszen rengeteg hírességet tudott rávenni arra, hogy öntse le magát egy vödör vízzel.