A szenátus januárban megkezdheti a Donald Trump amerikai elnök alkotmányos felelősségre vonását célzó eljárást (impeachment) – jelentette be szerdán Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője – írja az MTI. 

A szenátusi vezető közölte: amennyiben a demokrata többségű képviselőház megszavazza az elnök ellen kedden nyilvánosságra hozott két vádpontot, a szenátus napirendjén az első lesz januárban a tárgyalás lefolytatása.

A demokrata többségű képviselőház elemzők szerint szinte bizonyosan megszavazza az igazságügyi bizottság által elkészített vádiratot, és ezzel az impeachment eljárás megindítását. Ehhez nem kétharmados, hanem egyszerű többség is elegendő. Ezt követően a szenátusban – a kongresszus felsőházában – folytatódik a közjogi felelősségre vonási eljárás, amely lényegében szabályszerű tárgyalást jelent.

A tárgyalást a szövetségi legfelsőbb bíróság (alkotmánybíróság) elnöke, John Roberts bíró vezetésével tartják, és a döntéshez kétharmados többség szükséges. Vagyis a 100 fős szenátusban a 47 demokrata szenátor mellett 20 republikánus politikusnak is Trump ellen kellene szavaznia. Elemzők szerint azonban rendkívül kevéssé valószínű, hogy ez megtörténik a republikánus többségű szenátusban.

Az impeachmentről az amerikai alkotmány rendelkezik. Az Egyesült Államok alapító atyái azért foglalták ezt alkotmányba, hogy a mindenkori elnököt is felelősségre lehessen vonni, ha hazaárulást, vesztegetést, vagy „magasabb szintű bűncselekményt” követ el.

Eddig három amerikai elnök esetében indult meg az eljárás: 1868-ban a demokrata párti Andrew Jackson és 1998-ban a szintén demokrata párti Bill Clinton ellen le is folytatták, de egyiküket sem váltották le. A republikánus Richard Nixon esetében a képviselőház 1974 októberében megindította az eljárást, de az elnök – mivel elveszítette a republikánusok támogatását – még a szenátusi tárgyalás előtt benyújtotta a lemondását.