A kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus rendezésére összehívott párizsi csúcsértekezlet keretében megállapodás született egy újabb, „mindenkit mindenkire” elv alapján történő fogolycsere tető alá hozásáról december 31-ig – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő éjjel Párizsban, a találkozó végeztével tartott sajtótájékoztatón – írja az MTI.

Az Ukrajninszka Pravda hírportál jelentése szerint az ukrán államfő közölte: a „normandiai négyek”, azaz Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország vezetőinek találkozóján megállapodtak továbbá abban is, hogy a Donyec-medencei frontvonal újabb három pontján hajtanak végre csapatszétválasztást. Egyúttal megjegyezte, hogy a felek sok kérdésben nem jutottak egyezségre, de kifejezte abbéli reményét, hogy a következő találkozókon ezekre is megoldást találnak.

Zelenszkij kijelentette, hogy Ukrajna bizonyos dolgokra soha nem lesz hajlandó, nem válik például szövetségi állammá, és nem mond le területről. A Krím félszigetet és a Donyec-medencét Kijev változatlanul Ukrajna részének tekinti – mondta.

___________________________________________________________________

Fotó:AFP