Hétfőn este 6 órára hirdettek meg tüntetést a frissen beterjesztett kormányzati kulturális törvénycsomag ellen. A csomag, bár valamelyest finomodott az első, kiszivárogott verziója óta, a kulturális szféra önállóságát a beterjesztett verzió is jelentős mértékben csökkentené, írja a 444.hu.

Este 6 órára a szakadó eső ellenére is megtelt a Madách tér, a tüntetés egyik szervezője először azzal a kéréssel ment fel a színpadra, hogy gazdája távolítsa el a tüntetésről a „Féregirtást a parlamentben” feliratú táblát, az ugyanis nem ehhez a demonstrációhoz tartozik. A kérést meg is tapsolta a tömeg.

A Szabadkai Népszínház magyar társulatának tagjai ugyan nem vettek részt a tüntetésen, de szolidaritásukról biztosították magyarországi kollégáikat. A társulat Facebook oldalára azt írták: #akultúranemzetialap Veletek vagyunk!

„A kultúra nemzeti alap” – skandálták a tüntetők.

Beszédet mondott Fullajtár Andrea, a Katona József Színház színésze és Barda Beáta, a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezetője is, aki azt mondta, ha a kultúra sokszínűségét elveszítjük, a következő a szabadság elvesztése lesz.

Sodró Eliza a 30 éven aluli színészek nyilatkozatát olvasta fel, amit 111 színész írt alá. Az Index tudósítása szerint azt mondta:

„Mi ebben a szabadságban döntöttük el, hogy színészek leszünk. (…) A mi generációnk valamiért nem kapható a gyűlölködésre, szeretünk dolgozni, tiszteljük egymás munkáját és jelezzük, ha valami gondunk van. (…) Most mi vagyunk azok a fiatalok, akik önök voltak a rendszerváltás idején és szeretnénk vitatkozni.”

Farkas Franciska színművész, drámapedagógus arról beszélt, szeretne hinni a hazájában, és abban, hogy a hazája jót akar neki.

„A mindenkori magyar kormánynak, ahogy a mindenkori ellenzéknek is, támogatnia kell azt, aki a hazáját szolgálja – ez minden pártérdek felett áll” – mondta a Mérce beszámolója szerint.

Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója Bulgakov Mester és Margaritájának kulcsmondatát is idézte, miszerint: „A gyávaság a legeslegnagyobb bűn”. Jordán beszámolt arról is, hogy ő, mint a tüntetés szónoka délelőtt levelet kapott Fekete Péter kultúráért felelős államtitkártól, aki azt írta, minden, ami a médiában megjelent a tervezett átalakításról, hazugság. Jordán megköszönte a Magyar Művészeti Akadémia „jobboldalhoz köthető” vezetőinek, hogy ők is kritizálták a tervezetet, ezzel pedig megmutatták, hogy ebben az ügyben felül lehet emelkedni a pártérdekeken.

Mácsai Pál Örkény István Az élet értelme című novelláját idézte, azt mondta, ez arról szól, nem szabad idomulni, cselekedni kell, és mindig józanul kell gondolkodnunk.

Mácsai Pál: Nem szabad idomulni, cselekedni kell, és mindig józanul kell gondolkodnunk!

Pintér Béla azt mondta, nagyon jó beszédet írt, tele felkiáltójelekkel, erre a kormány visszavonta a tervezet eredeti verzióját, úgyhogy most felolvassa ugyanazt a beszédet, de a felkiáltójelek helyett kérdőjelekkel.

„Mégsem szünteti meg a kormány színházak éves támogatását, a Fidesz mégsem döfi a tőrt a szívünkbe?” – kérdezte.

„A kormánypropagandában még elviselitek a hazugságot, de a színházban már ti sem? Mégsem döntöttetek úgy, hogy elpusztítotok minden szabad társulatot, mint ahogy tettétek annak idején a Krétakörrel? Mégsem mészároltok le minket?

Mégse nézitek helyettünk Balázs Péter szolnoki rendezéseit, vagy a Wales -Magyarország EB-selejtezőt?”

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere azt mondta, minden rosszban van valami jó, ő például már elmondhatja magáról, hogy Pintér Bélával egy színpadon állt.

Karácsony Gergely: Mindig ki fogunk állni a szabadságban korlátozott emberekért, a művészekért, a hajléktalanokért, az orvosokért, a pedagógusokért, mindenkiért

„Nagyon nem örülök annak, hogy most nekem is itt kell lennem és újra beszélnem kell arról, hogy kik veszélyeztetik a szabadságunkat. Azért sem örülök, hogy színpadra kell lépnem, mert szerintem a színpad, ahogy a kultúra is, az nem a politikusoké, hanem a művészeté és a közönségé. (…) Mindig ki fogunk állni a szabadságban korlátozott emberekért, a művészekért, a hajléktalanokért, az orvosokért, a pedagógusokért, mindenkiért. Amikor a színház szabadságát védjük, akkor a város szabadságát védjük.”

Karácsony azt mondta, ez a tervezet egy diktátum, és üzenet Budapestnek, miután  „október 13-án a budapestiek arra szavaztak, hogy visszavegyék saját városukat. Értjük a diktátum üzenetét, és most itt közösen vissza is fogunk üzenni.”

A főpolgármester szerint Európa a tüntetők mellett áll, a prágai Nemzeti Színház például a demonstrálók iráni tiszteletből zöld fényfestést kapott.

A tüntetésről készült videó itt tekinthető meg:

Fotók: MTI / Máthé Zoltán