A helyhatósági választások óta eltelt időszak legnagyobb tüntetését tartották Hongkongban vasárnap, a szervezők szerint 800 ezer, a rendőrség szerint 183 ezer résztvevővel – írja az index.hu hírügynökségi jelentések alapján.

A megmozdulásra kivételesen engedélyt is kapott a Civil Human Rights Front, ilyen utoljára augusztusban történt. A hangulat a beszámoló szerint feszült volt, a résztvevők folyamatosan szabadságharcos üzeneteket skandáltak és kutyáknak, csótányoknak nevezték a rohamrendőröket, akik biztosították a menetet. Komolyabb incidensre mindazonáltal nem került sor, nem folytatódott az összecsapás-sorozat, ami a demokráciapárti erők elsöprő többségét hozó választások előtti hetekben bontakozott ki a radikálisabb fiatalokból álló kemény mag és a kezdetektől túlkapásokkal és erőszakkal vádolt rendőrség között. A november 24-i választás óta némileg megnyugodtak a kedélyek Hongkongban, ezt tükrözi a vasárnapi demonstráció békésebb lefolyása is.

A tüntetőknek öt célkitűzésük van, ezek közül az egyik a jelenlegi kormányzó, Carrie Lam lemondatása, de a tiltakozók által politikai fogolyként számon tartott letartóztatott tüntetők elengedését is követelték. Ehelyett a tüntetés során újabb 11 embert kapott el a rendőrség, állítólag azért, mert különféle fegyverek voltak náluk. Az új rendőrkapitány korábban „rugalmasabb hozzáállást” ígért a tüntetésekkel kapcsolatban, ami szerinte egyszerre jelent puhább, és indokolt esetben keményebb fellépést is.