Ezentúl minden kereskedőnek fel kell tüntetnie a friss, hűtött vagy fagyasztott húsok származási országát – írja a Magyar Nemzet. A január 15-én életbe lépő szabályozás szerint a kereskedőknek ezentúl a nem előre csomagolt, friss vagy hűtött hús eredetét is fel kell tüntetniük.

A jelölési kötelezettség a sertéshús mellett a juh-, a kecske- és a baromfitermékekre vonatkozik.

Egyedül a nyesedék és a darált hús esetében nem lesz kötelező a feliratozás. A jelölést nem lehet letudni olvashatatlan méretű feliratokkal, a rendelet alapján világos háttéren sötét betűszínnel és minimum fél centiméteres betűmagassággal kell megjeleníteni a származási ország nevét.

A kézzel írt vagy nyomtatott cetlik helyett a kereskedők használhatnak elektronikus felületeket is, a lényeg az, hogy a fogyasztók világosan megkülönböztethessék az egyes országokból származó húsokat. A kétszáz négyzetméternél nagyobb alapterületű boltoknak pedig az adott ország neve mellett zászlóval is jelölniük kell az áru eredetét. A származási ország helyett egyébként az állattartás helyét, illetve a vágás helyszínét is megadhatják a kereskedők. (MTI/Magyar Nemzet)


Illusztráció: Pixabay