Január 1- jétől Szerbiában változik az közvégrehajtók tarifarendszere. A jövőben kevesebbet kell fizetni a végrehajtóknak, ez a már folyamatban lévő eljárásokra nem vonatkozik – írja a 021.rs.

Az igazságügyi minisztérium rendelete alapján csökken azon szolgáltatások száma is, amit a végrehajtók megfizettethetnek.

A rendeletben az is szerepel, hogy, ha az adós a tartozást a végrehajtói végzés kézhezvételétől 8 napon belül kifizeti, akkor a végrehajtó 60 százalékkal csökkenti a végrehajtói díjat.

A kilakoltatásoknál újdonság, hogy ha 30 napon belül távozik a kilakoltatott, akkor semmilyen végrehajtói díjra nem jogosult a végrehajtó.

A végrehajtók ezentúl nem számlázhatják ki költségként azon adatok begyűjtését, amelyek elektronikus úton is elérhetők, továbbá csökkentik a kézbesítési díjat is.

Nela Kuburović igazságügyi miniszter szerint január elsejétől jobb helyzetben lesznek azok a polgárok, akik ellen végrehajtási eljárást rendelnek el, a közvégrehajtókat viszont sokkal jobban ellenőrzik majd.

‚‚ Az új rendelkezésekkel el tudjuk kerülni, hogy nagyobb tartozások halmozódjanak fel. Például egy 5.000 dináros kommunális adósságért nem fogják elárverezni valakinek az ingatlanát. A végrehajtók nem vonhatják le a fizetések, vagy nyugdíjak kétharmadát, illetve a minimálbér felét, és kedvezőbb lesz a helyzetük a gyermeket nevelő családoknak is” – mondta a miniszter asszony, aki hozzátette, hogy márciustól várható az e-aukció bevezetése, ahol az érdeklődők világosan és átláthatóan láthatják majd az elárverezendő ingatlanokat.

A tarifarendszer az új végrehajtási törvénnyel egyidőben lép érvénybe. A mostani szerint a végrehajtók különböző szolgáltatásaikért 1.800 és 500.000 dinár közötti összegeket fizettethetnek meg.

Fotó:021.rs