Innovációs startup központ nyílt Szabadkán. A közgazdasági kar keretein belül létrehozott központot Nenad Popović szerb, és Palkovics László magyar innovációs és technológia-fejlesztési miniszter nyitotta meg pénteken.

Nenad Popović kiemelte, hogy Szerbia nem rendelkezik sem kőolajjal, sem földgázzal, így az ország legnagyobb potenciálja a kiváló mérnökökben és közgazdászokban rejlik, emiatt pedig logikus, hogy a kisebb közösségekben is minél több startup- és innovációs cégnek kell létesülnie.

– Elsősorban a belgrádi, újvidéki, niši és kragujevaci egyetemi központokat kívánjuk fejleszteni, de szeretnénk a kisebb közösségekben élő, innovációval foglalkozó fiatalokat is segíteni, hogy saját városukban indítsanak startup vállalkozást – húzta alá Popović.

Palkovics László magyar innovációs miniszter azt mondta, hogy Magyarországon is hasonló a helyzet, mint Szerbiában, az országnak nincs sem kőolaja, sem vasérce, viszont képzett szakemberek sokaságával rendelkezik, így a kutatásfejlesztés a magyar kormány egyik kiemelt célja.

– Ahogy a szerb, úgy a magyar fiataloknak is egyszerűbb megoldásnak tűnik egy multinacionális cégnél dolgozni, viszont ez a hazai gazdaságra gyakorolt hatást kevésbé fejti ki. Ezért próbáljuk mindenképpen mi is ösztönözni azt, hogy az úgynevezett startup, tehát a fiatal induló vállalkozásoknak megfelelő teret engedjünk és megfelelő támogatást tudjunk nyújtani. És bár természetesen mindannyian azt gondoljuk a saját országunkról, hogy egy nagyon komoly ország vagyunk, és ez így is van, ennek ellenére, ha egy globális térben gondolkodunk, akkor mi még mindig kicsik vagyunk, ezért aztán az egymással való együttműködés, különösen az ilyen területeken, a tudományos-technológiai együttműködés mindenképpen kiemelten fontos – nyilatkozta a magyar innovációs miniszter.

A két tárcavezető abban állapodott meg, hogy folytatják és erősítik az együttműködést, a megbeszélés második részére Szegeden, az ELI lézerkutatóközpontban került sor.