Josip Broz Tito Galeb (Sirály) nevű hajóját a rijekai kikötőből csütörtökön átszállították a kraljevicai Dalmont hajógyárba, ahol felújítják és tizennégy hónapon belül múzeummá alakítják. A munkálatok értéke mintegy 6,7 millió eurót tesz ki, közölte a horvát Index hírportál.

A hajót a Rijeka 2020 – Európa kulturális fővárosa projektum keretében újítják fel más turisztikai látványosságokkal együtt, európai uniós forrásokból.

A hajóban berendezett múzeum alapterülete 4500 négyzetméter lesz, állandó multimediális és interaktív kiállítással, mely négy egységből áll össze: a hajó 1938 és 1990 közötti történelme, Josip Broz Tito el nem kötelezett országokba tett hajóútjai, az iskolahajón való élet, illetve maga a hajó, mint a kor technológiai vívmánya.

A hajómúzeumot a tervek szerint a rijekai kikötő egyik mólójánál horgonyozzák majd le.

A hajó 1938-ban épült Genovában, a Ramb III. nevet viselte és először banánszállításra használták. A második világháborúban német hadihajóként szolgált, a háború végén a rijekai kikötőben elsüllyesztették. Három évvel később emelték ki a vízből, ekkor kapta a Galeb nevet és először iskolahajóként használták, majd rövid időn belül ez lett Josip Broz Tito egykori jugoszláv elnök úszó rezidenciája.

A hajóval Tito több alkalommal ment hivatalos útra, de azon államfői találkozókat is tartott, többnyire az el nem kötelezett országok vezetőivel.

Jugoszlávia szétesése után a hajó a kotori öbölben kötött ki, egy görög hajótulajdonos vásárolta meg, aki a Viktor Lenac hajógyárba küldte felújításra. A tulajdonos azonban csődbe ment, a járművet pedig Rijeka városa vásárolta meg.