Több száz milliárd dollárral emelkedik a következő években a NATO-tagországok összesített védelmi költségvetése – jelentette be a szövetség Londonban tartott vezetői találkozójának végén a NATO főtitkára – írja az MTI.

Jens Stoltenberg a NATO megalakulásának 70. évfordulója alkalmából összehívott csúcstalálkozó zárónapján tartott sajtóértekezletén közölte: 6. éve folyamatosan nőnek a szervezet védelmi kiadásai, és az európai NATO-tagországok és Kanada ebben az időszakban 130 milliárd dollárral növelték a védelmi kiadásaikat.

Stoltenberg szerint döntés született arról, hogy az USA-n kívüli NATO-szövetségesek 2024-ig 400 milliárd dollárral növelik tovább a védelemre költött kiadásaikat. A találkozón döntöttek arról is, hogy a szárazföld, a levegő, a tengerek és a kibertér mellett a világűr lesz a NATO ötödik műveleti területe.

Stoltenberg szerint tartalmas megbeszélést folytattak a tagországok vezetői Oroszországról és a fegyverzetellenőrzés jövőjéről is, valamint most első ízben szóba került Kína felemelkedése, az ezzel járó lehetőségekkel és kihívásokkal, valamint a NATO biztonságára gyakorolt hatásokkal együtt.

Donald Trump amerikai elnök az eredeti tervek alapján tartott volna sajtótájékoztatót a londoni NATO-találkozó zárónapja után, de a Twitteren közölte, hogy mégsem áll a sajtó elé, és visszatér Washingtonba. Ezt azzal indokolta, hogy a találkozó két napja alatt nagyon sokszor nyilatkozott a sajtónak.

Trump a rendezvényen Emmanuel Maron francia elnökkel tartotta a legnagyobb érdeklődéssel övezett sajtóértekezletét. A viszonyuk korábban is feszült volt, mivel Macron nemrég azt mondta, a NATO „stratégiai szempontból agyhalott”, mivel gyengül az USA elkötelezettsége a szövetség mellett. Trump ezt a NATO-csúcson „igen sértőnek” és „tiszteletlenségnek” nevezte, szerinte  Franciaországnak nagyobb szüksége van a NATO-ra, mint valaha.

Az amerikai elnök alig burkolt szankciófigyelmeztetést is intézett azoknak a tagországoknak a címére, amik még nem teljesítik a GDP 2 százalékában megállapított védelmi kiadási minimumcélt. Trump azt mondta, lehet, hogy ezekkel a NATO-tagországokkal „kereskedelmi szempontból” fog majd foglalkozni.

_________________________________________________________________________________________________

Fotó:index.hu