Nem mindennapi esetről számolt be a bosnyák Žurnal hírportál: az írás két nigériai egyetemista történetéről szól, akikről a horvát rendőrség azt hitte, hogy illegális bevándorlók, éppen ezért visszaküldte őket Bosznia-Hercegovinába. A horvát belügyminisztérium illetékesei azt közölték, nem szerepel a nyilvántartásukban az, hogyan hagyta el az országot a két fiatalember, s egyelőre nincsenek információik arról, hogyan kerültek a nigériai asztaliteniszezők a szomszédos Bosznia-Hercegovinába.

A tizennyolc éves Abia Uchenna Alexandro és Eboh Kenneth Chinedu Nigériából utaztak Horvátországba, hogy részt vegyenek az ötödik egyetemista világjátékokon, amelyet Pulán rendeztek meg. Mindketten asztaliteniszezők, s ebben a sportágban képviselték az owerri egyetemet.

A verseny november 17-én ért véget, a két egyetemista Zágrábba utazott, ahol elfoglalták a szállásukat a hotelben, majd egy sétát tettek a városban. A horvát fővárosból Isztambulba kellett volna repülniük, onnan pedig Lagosba, azonban ez nem történt meg, mivel mielőtt felszálltak volna Zágrábban a villamosra, a helyi rendőrök megállították őket.

A portál cikke szerint a rendőrök elszállították őket a Velika Kladuša közelében levő erdőhöz, s arra kényszerítették őket, hogy hagyják el az országot, s Bosznia-Hercegovinába menjenek.

„Mielőtt felszálltunk volna a villamosra, a rendőrök megállítottak bennünket, elvittek a rendőrállomásra. Próbáltuk nekik megmagyarázni, hogy a személyes irataink a szállodában vannak, azonban ez nem érdekelte őket” – mondta Eboh Kenneth Chinedu, aki hozzátette, egy mikrobuszba ültették őket, majd ismeretlen helyre vitték. – Két rendőr annyit mondott, Boszniába mentek. Én ott még életemben nem voltam, repülővel érkeztünk Zágrábba. Erre közölték, nincs mese, Boszniába mentek. Egy idő után a mikrobusz megállt, s belöktek bennünket a bozótosba. Én ellenkeztem, de a rendőr felszólított, ne tegyem ezt, különben le fog lőni.

A két nigériai fiatalembert a Miral nevű befogadóközpontban helyezték el Velika Kladušán.

„Az útlevelünk és minden holmink Zágrábban maradt. Sikerült felhívnom egy kollégámat, aki velünk volt a versenyen, hogy az útleveleinket küldje el. Nem tudjuk, mit csináljunk, nemsokára lejár a horvát vízumunk” – nyilatkozta Kenneth Chinedu.

A Miral befogadóközpontban értesültek az esetről, s szóltak a szarajevói Vaša prava egyesületnek, aki majd átveszi az ügyüket.

Azt, hogy a két fiatalember valóban részt vett az asztalitenisz versenyen, többen is megerősítették, a horvát televízió felvételt is készített a megmérettetésről, amelyen ők is látszódnak.