Szerbiában évek óta beszédtéma az Euro 3-as környezetvédelmi besorolású személygépkocsik behozatalának betiltása, s nemrég már az ország elnöke is foglalkozott a környezetszennyezéssel szoros kapcsolatban álló jelenséggel. Aleksandar Vučić kijelentése után szinte biztos, hogy a szerb kormány nemsokára meghozza azt a határozatot, amellyel új helyzet áll elő a használtautó-piacon. A szigorítást, amelyet a környező országokban már elfogadtak, Szerbia is kénytelen meglépni.

Egyelőre nem tudni, hogy az Euro 4-es járművektől felfelé határozzák-e meg a határt, vagy Szerbia húz egy merészet, és úgy dönt, hogy csak azokat az autókat lehet behozni külföldről, amelyek besorolása Euro 5-ös. Ami biztos, hogy nemsokára a tizennégy és fél éves, Euro 3-as gépkocsik behozatalát, amelyek jelentősen szennyezik a környezetet, megtiltják.

Ahogy írtuk is, várható, hogy nemsokára meghozzák a határozatot, azonban ez nem érinti azokat az autókat, amelyeket már korábban behoztak és regisztráltak Szerbiában, vagyis akinek Euro 3-as besorolású az autója, nem kell izgulnia, továbbra is regisztrálhatja, feltéve, hogy a gépkocsi megfelel a műszaki vizsgán támasztott követelményeknek. A Közlekedésbiztonsági Ügynökség adatai szerint tavaly 141 042 használt autót hoztak be az országba, s ebből az Euro 3-asok száma 73 047 volt, vagyis több mint a fele. A szerbiai használtautó-piacon az Euro 4-es gépkocsik átlagosan mintegy tíz százalékkal drágábbak az idősebb és károsanyag-kibocsátásban sokkal rosszabb mutatókkal rendelkező autóknál.

Még másfél év a türelmi időszak

Mint említettük, egyelőre nem tudni, Szerbiában mikor tiltják majd be az Euro 3-as autók behozatalát, azonban az biztos, hogy azokat a gépkocsikat, amelyek a tiltás előtt az országba érkeznek, nem lesz egyszerű bejegyeztetni. Ugyanez a helyzet azokkal az idősebb autókkal is, amelyeket már bejegyeztettek, és évek óta megfelelnek a műszaki követelményeknek. Az első igazán komoly próbatétel, vagy talán pontosabban pótvizsga ezekre az autókra másfél év múlva vár, ugyanis 2021. július 5-től az ellenőrzést végző személyek a műszaki vizsgán nem engedik majd át azokat az autókat, amelyek károsanyag-kibocsátása meghaladja a meghatározott szintet.

Ami még fontos, hogy a 2014. március elseje után behozott autók esetében a határérték sokkal szigorúbb, így az Euro 3-as gépkocsik nagyobb része nem felel majd meg az előírásoknak, így műszakilag nem megfelelőnek minősíthetik ezeket. Természetesen el lehet végezni azokat a változtatásokat, amelyek után a károsanyag-kibocsátás a meghatározott szint alá csökken majd, viszont egy ilyen javítás költsége megegyezik az autó árával…

A megengedett mértéket a már elfogadott szabályzat tartalmazza; külön szabály vonatkozik azokra az autókra, amelyeket 2014 márciusáig hoztak be az országba, s külön azokra, amelyek később érkeztek.

Szerbiában a műszaki vizsga során most is ellenőrzik a károsanyag-kibocsátást, s az adatokat közlik is az autó tulajdonosával, azonban egyelőre ez az adat csak informatív jellegű, nincs kihatással a műszaki vizsga eredményére, vagyis a megengedett mértéknél sokkal rosszabb eredményt elérő autók is átmennek a műszaki vizsgán.

Tavaly július 5-e óta mérjük a károsanyag-kibocsátást, és erről értesítjük is az autótulajdonosokat. Ezt azért tesszük, hogy legyen idejük felkészíteni a gépkocsijukat a 2021. július 5-e utáni időszakra. Reálisan nézve, egy 2001-es évjáratú, Euro 3-as, több százezer kilométert futott autó, amelyet 2014 után hoztak be Szerbiába, nagyon nehezen tudja teljesíteni a rá érvényes mértéket. A többi ország nem véletlenül igyekszik mindenáron megszabadulni ezektől a gépkocsiktól, mivel valóban súlyosan környezetszennyezők, mondta a Novosti napilapnak az egyik fővárosi műszaki vizsgát végző cég tulajdonosa, aki hozzátette, nagyon nehéz pontosan megállapítani, hogy az autó tulajdonosának mennyibe kerülne egy javítás, amely után a gépkocsi megfelelne az előírásoknak.

Egyes elemeket biztosan ki kellene cseréltetni, azonban előtte alaposan végig kell gondolni, hogy a valóban megéri-e, kifizetődik-e majd a több száz euró elköltése. Egy univerzális katalizátor ára száz euró körül mozog, ezenkívül a befecskendező szelep szűrőit is cserélni kell, aminek az ára 70 és 100 euró közötti, ha viszont elengedhetetlen a szelepcsere, akkor az 700 euróba is kerülhet. Annak, akinek az autója 1500 eurót ér, ezek a kiadások biztosan nem érik meg, és nem is fogja kifizetni. Az Euro 4-es környezetvédelmi besorolású gépkocsik újabbak, s a javítások minden bizonnyal kifizetődnének, feltéve, hogy elengedhetetlenek az eredmény miatt.

Szerbiában jelenleg mintegy 1,9 millió autót tartanak nyilván. Az elmúlt nyolc évben mintegy 800 000 használt gépkocsit hoztak be külföldről, s a szerb sajtóban megjelent adatok szerint ezeknek 87 százaléka tíz évnél idősebb.

A 2018-ban először bejegyzett használt autók

Euro 373 047
Euro 442 490
Euro 523 841
Euro 61 664
Összesen141 042

A környező országokban érvényes előírások

OrszágKörnyezetszennyezési besorolásÉletbe lépés ideje
Montenegró Euro 42018. november 15.
Észak-MacedóniaEuro 42016. július 1.
Bosznia–HercegovinaEuro 52019. június 1.
SzerbiaEuro 32005. december 2.

A cikk nyomtatott változata a november 28-ai Családi Körben jelent meg.