A Volkswagen dízelbotránya után a németországi használtautó-kereskedők megközelítőleg 350.000 gépkocsival nem tudnak mit kezdeni, ezért azt tervezik, hogy Szerbia, vagy Horvátország lesz ezeknek az autóknak az új otthona – írja a 021.rs.

A Deutche Welle arról ír, hogy a használt dízelmotoros autókat szinte lehetetlen eladni Németországban, mert egyre több városban vezetnek be korlátozásokat ezekkel a járművekkel szemben.

Az új dízelek eladása is meredeken zuhan Németországban. Közel ötven városban vezettek be különböző tilalmakat ezekre a kocsikra. Így például Hamburg, vagy Stuttgart központjába nem lehet behajtani ilyen járművekkel, de egyre több város fontolgatja hasonló rendelkezések bevezetését – és nem csak Németországban. Milanó és London lehet a két következő nagyváros, ahol kitiltják a központból a dízeleket.

A német autókereskedők adatai szerint egy három éves, 45.000 kilométert futott Németországban vásárolt dízelmotoros gépkocsi elveszti fele értékét.

A 350.000 gépjármű megközelítőleg 5 milliárd eurót ér és valószínűleg a Balkánon találnak majd rájuk vásárlókat. Legalábbis erről számolt be több német autókereskedő.

‚‚Vidd a Balkánra, Szerbiába, vagy Horvátországba! 300.000 kilométert futott, még egyszer ennyit kibír. Mindenki ezt tanácsolja” – mondta az egyik használtautó kereskedő.

A legtöbben így is cselekszenek, hiszen 2018-ban a Kelet- és Délkelet-európai piacra 226.000 gépkocsi érkezett Németországból. Ez kétszer annyi, mint 2013-ban. A Volkswagen-botrány előtti évben 142.000 autót szállítottak erre a területre.

_________________________________________________________________________________________________

Fotó:Reuters