Szerbia a 45. helyet foglalja el a PISA-felmérés szerint, amelyet 2018-ban végeztek, tette közzé az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) – írja a 021.rs.

A felmérés 79 országot foglalt magába, az első két helyet Kína és Szingapúr szerezte meg.

A volt jugoszláv tagköztársaságok közül jóval Szerbia előtt jár Szlovénia (21.hely) és Horvátország (29), viszont Montenegró (52) és Bosznia-Hercegovina (62) Szerbia mögött foglal helyet.

A magyarországi tanulók olvasásból a holtversenyes 30., matematikából a 33., természettudományos területen a 32. legmagasabb értéket érték el a  a 79 vizsgált ország között.

A tavalyi teszteket Szerbia szerte 222 iskolában közel 8.000 diák töltötte ki. Voltak olvasási feladatok, matematika példák, valamint tudományos és gazdasággal foglalkozó kérdések is.

A fiatalok tudását felmérő PISA-tesztet három évenként végzik, Szerbia 2001-ben csatlakozott azon országok közé, ahol felmérik a gyerekek tudását.

2012-ben a szerbiai diákok 65 ország közül a 43. helyet foglalták el, 2015-ben viszont az ország anyagi eszközök hiánya miatt nem vett részt a felmérésben.

Az OECD a felméréssel azt vizsgálja, hogy az iskoláztatás milyen valós tudás nyújt a diákoknak, a fő cél pedig az, hogy elősegítsék az oktatás fejlődését.

_________________________________________________________________________________________________

Fotó:Pixabay