A ferencvárosi képviselő-testület hétfőn hozta meg döntését az önkormányzat hatáskörébe tartozó díjak odaítéléséről. A képviselő-testület Pro Urbe címet adományoz az újvidéki születésű Ladik Katalinnak sokrétű és sok műfajú művészetéért.

„Azért, hogy már pályája elején provokatív akciókkal vállalta fel a női emancipáció ügyét. Sok évtizedes színészi munkájáért, avantgarde előadóművészetéért, írott, vizuális és hangköltészetéért” – olvasható az indoklásban.

Ladik Katalin 1942-ben Újvidéken született, és az utóbbi 20 évben felváltva él és alkot Újvidéken, Budapesten és a horvátországi Hvar szigetén. Az úgynevezett írott költeményekkel párhuzamosan hangkölteményeket és vizuális verseket is alkot, előadóművész, kísérleti zeneművek és hangjátékok alkotója és vokális előadója, képzőművész, továbbá a happening, Mail Art, akció műfajában is tevékeny.

Pro Urbe címet kap még Ladik Katalin mellett a Kiserdővédők Közössége példamutató tettéért a környezetvédelem és az állampolgári aktivitás terén. Bátor helytállásukért, ami nélkül a Határ úti Kiserdő néhány év elteltével gyakorlatilag eltűnt volna, ha ezt nem akadályozzák meg.

Díszpolgári címet kap Závada Pál a regényeiért, amelyek segítenek a társadalomnak szembenézni a múlttal és az ebből következő jövővel is.
A tisztánlátásért, amire minket is makacsul és hitelesen több mint két évtizede kényszerít a Ráday utcából.

A díjtátadón, amelyet december 4-én 18 órakor rendeznek, átveszi 2014-ben kapott, de a fideszes vezetéstől át nem vett Díszpolgári címét dr. Gegesy Ferenc, Ferencváros folyamatos fejlesztése, megújítása, kulturális és anyagi gyarapodása érdekében végzett két évtizedes lelkiismeretes és fáradhatatlan munkájáért, valamint a nevével összeforrt városrehabilitációs tevékenység elismeréseként.

„Humanitas Ferencváros” címet kap Gyarmati Zsuzsanna fáradhatatlan lendületű munkájáért, nagy szakmai hozzáértéséért. Meghatározó szerepéért, amelyet az idősek nappali ellátásának és a szociális étkeztetésnek a területén tölt be.