A nyugdíjrendszer fenntartásához elengedhetetlen a nyugdíjkorhatár további növelése – mondta Nikola Altiparmakov, a költségvetési tanács tagja. Szerbiában most is mintegy harmincnégyezer ezer nyugdíjas dolgozik. Százezren kevesebb, mint havi tízezer dinár nyugdíjat kapnak.

A fiskális tanács illetékese szerint az Európai Unióban a munkavállalók átlagban 36 évet dolgoznak, ez pedig három évvel több, mint a kétezres évek elején.

Szerbiában a férfiak a 65., a nők pedig a 62 és feledik életévükben szerzik meg a jogosultságot az öregkori nyugdíjra. 2032-re a nők nyugdíjkorhatára kiegyenlítődik a férfiakéval.

Altiparmakov szerint a társadalom elöregedése kockázatot jelent a nyugdíjrendszerre, ám gondos tervezéssel át lehet hidalni a felmerülő problémákat. Az országban pillanatnyilag is mintegy 34 ezer nyugdíjas dolgozik, legnagyobb számban az iparban, de azokban az intézményekben is, ahol szükség van tudásukra és munkatapasztalatukra.

Annak, hogy a nyugdíjasok munkát vállalnak, a legfőbb oka a megélhetés, ugyanis az országban százezer nyugdíjas még havi tízezer dinár juttatást sem kap.

A nyugdíjasok zöme havi 10 és 15 ezer dinár közötti összeget kap. Ez 368.102 nyugdíjast jelent, ami a Nyugdíjbiztosítási Alap (PIO) felhasználóinak a 21,6 százaléka.

A 15 és 20 ezer dinár közötti kategóriába 218.066 nyugdíjas tartozik, (12,8 százalék), míg 15 százalékuk (256.797) havonta 20 ezer és 25 ezer dinár közötti nyugdíjat kap.

105.650 személynek, vagyis a nyugdíjasok 6,2 százalékának a nyugdíja még 10 ezer dinárt sem haladja meg.