Megtartotta tizedik rendes ülését a Magyar Nemzeti Tanács, amelynek tagjai negyven napirendi pontot vitattak meg. Az ülés elején Hajnal Jenő jókívánságait fejezte ki az Újvidéki Rádiónak, amely 70 évvel ezelőtt ezen a napon sugározta első műsorát. Az ülés folytatásában a tanács tagjai jóváhagyták a többi között a Magyar Szó, valamint a Hét Nap Lapkiadó Kft. jövő évi munka- és pénzügyi tervét is, írja a Vajdasági Rádió és Televízió magyar nyelvű honlapja.

A 17 személyt főállásban foglalkoztató Hét Nap esetében a képviselőknek kiküldött anyagban szerepel a hetilap 2020-as tervének a tételenként lebontása. Ebből kiderül, hogy a Hét Nap bevételeinek 9,75 százalékát fedezi lapeladásból, a reklámokból befolyt összeg a teljes bevétel 1,19 százalékának felel meg, míg a támogatás a hetilap esetében 89,05 százalék.

Pénteki ülésén módosította idei költségvetését a Magyar Nemzeti Tanács.

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke (Magyar Összefogás): Különbség a 2018-ra betervezett, de nem megérkezett támogatások miatt keletkezett. A külföldi adományok tétele növekszik a tavalyi évre betervezett, az idei évre megérkezett támogatások és az új támogatások miatt, valamint az átváltási különbségekből eredően. A Magyar Nemzeti Tanács 2019-es költségvetési módosításának bevételi és kiadási oldala 1.756.663.383 dinárról 1.080.777.023 dinárra csökken.

A szerb állam csak töredékben finanszírozza az MNT-t, holott köztudott, hogy az szinte működni sem tudna az anyaországi támogatás nélkül.

Mengyán Pletikoszity Ildikó, tanácstag (Magyar Mozgalom): Hogyha összességében áttekintünk erre a költségvetésre, akkor igencsak elgondolkodtató, hogy ennek az országnak a polgárai – adófizetőként – elenyésző mértékben vesznek részt ebben a költségvetésben a magyar állam adófizetőihez képest. Hosszú távon ez mindenféleképpen fenntarthatatlan történet.

A költségvetési módosítást egyhangúlag elfogadták. A Magyar Nemzeti Tanács kinevezte a Szekeres László Alapítvány kutatóriumát: a kuratórium felállása a régi maradt.

A régi-új kuratórium:

1. Fejsztámer Róbert, magyarkanizsai lakos, Magyarkanizsa polgármestere, elnök;
2. Hajnal Jenő, zentai lakos, a Tanács elnöke, elnökhelyettes;
3. Ceglédi Rudolf, zentai lakos, Zenta polgármestere, tag;
4. Csikós Pajor Gizella, szabadkai lakos, iskolaigazgató, tag;
5. Fremond Árpád, pacséri lakos, parlamenti képviselő, tag;
6. Horváth Militicsi Szabolcs, szabadkai lakos, belgyógyász, tag;
7. Juhász Attila, magyarcsernyei lakos, államtitkár, tag;
8. Kávai Szabolcs, magyarkanizsai lakos, tanár, tag;
9. Kovács Erzsébet, kelebiai lakos, nyugalmazott könyvtáros, tag;
10. Kovács Magdaléna, törökkanizsai lakos, nyugalmazott vegyésztechnikus tag;
11. Mihók Kucora Eszter, rábéi lakos, fordító, tag;
12. Pelt Ilona, zombori lakos, tartományi képviselő, tag;
13. Perpauer Attila, kevi lakos, községi tanácstag, tag;
14. Újhelyi Nándor, törökkanizsai lakos, községi képviselőtestületi elnök, tag;
15. Vass Tibor, nagybecskereki–muzslyai lakos, tanár, tag.

Az országos magyar önkormányzat mai ülésén kinevezte a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatóját is.

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke (Magyar Összefogás): A Magyar Nemzeti Tanács társalapításában álló Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatójának javaslom Gondi Martina zentai lakos, kommunikáció szakos bölcsész kinevezését. Egyetlen pályázóként az igazgatóbizottság teljes támogatását is megkapta.

Mengyán Pletikoszity Ildikó, tanácstag (Magyar Mozgalom): Ebben az esetben valóban a jelölt egy nagyon részletes munkatervet is mellékelt, és semmiféle kivetnivaló nincs benne. Ugyanez nem mondható el például az iskolaigazgatóknak a jelölése esetében – és az ő pályázatuk esetében – és felhívnám a figyelmet arra is, hogy nézzék meg, hogy vannak olyan iskolaigazgatók, akik még a helyesírás szabályainak sem tudnak eleget tenni.

Személycsere történt a Magyar Nemzeti Tanács Tájékoztatási Bizottságában. A Magyar Mozgalom tagját, Zsoldos Ferencet elfoglatsága miatt Kókai Péter váltja, szintén a Magyar Mozgalomból.


Ülésezik az MNT (Fotó: Németh Ernő, Vajdaság Ma)