Zentán július közepén rendkívüli ülésen a községi képviselő-testület elfogadta a a Stevan Sremac Iskolaközpont megszüntetését, és új általános iskolákat alapított (Thurzó Lajos, a Stevan Sremac, ismertebb nevén November 11., a Petőfi Sándor, ismertebb nevén Emlékiskola, s ehhez csatolták a felsőhegyi általános iskolát is, valamint a Tömörkény István Általános Iskola). A megbízott igazgatók kinevezése nemsokára lejár, ezért mind a négy intézmény közzétette a pályázati kiírást az iskolaigazgatói megbízatásra.

Zenta: Szétválnak az általános iskolák, az Emlékiskolához csatolják a felsőhegyit

A Szabad Magyar Szó információi szerint a Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatói posztjára három jelölt adta be a jelentkezését. Az érdekesség, hogy mindhárman a Vajdasági Magyar Szövetség tagjai, közülük ketten a helyi közösségi választások során is a párt által támogatott listán voltak. Azért számít ez érdekességnek, mert az utóbbi időben elszoktak az emberek a valódi versengéstől, attól, hogy programokat, négyéves terveket adjanak le, hiszen a párt kijelölte az igazgatót, a többiekkel meg közölték, számára ez a megmérettetés még akkor véget ért, amikor el sem kezdődött, ami azt jelentette, beadhatja a jelentkezését, de okosabb, ha nem teszi, mert úgysincs esélye.

Most viszont három VMSZ-es is úgy gondolta, megpróbálja megszerezni az igazgatói posztot.

Az egyikük Urbán Zsuzsanna, aki jelenleg megbízott igazgatóként vezeti az intézményt, s ő volt a júliusban megszűntetett Stevan Sremac Iskolaközpont főigazgatója is. Ő az utóbbi hetekben azért került a figyelem középpontjába, mert a Magyar Polgári Szövetség sajtótájékoztatón jelentette be, Urbán Zsuzsanna nem Felsőhegyen él, hanem Szegedről jár mindennap Zentára, ezért érthetetlen, hogyan lehet ő a helyi közösség tanácsának tagja, ha nincs is a faluban, amelyhez jelenleg csak annyi köti, hogy a bejelentett lakcíme oda szól.

A november 28-án megtartott képviselő-testületi ülésen a képviselői kérdések egyike is éppen Urbán Zsuzsannához kapcsolódott.

A Magyar Mozgalom képviselője arról érdeklődött Perpauer Attilánál, a községi tanács oktatással megbízott tagjánál, hogy igaz-e az a szóbeszéd, amely szerint Urbán Zsuzsannának nem a Felsőhegy-Zenta-Felsőhegy, hanem a Szeged-Zenta-Szeged útiköltséget fizeti ki mindennapra az önkormányzat, ami naponta mintegy ezer dinárt tesz ki.

A válasz minden bizonnyal írásban érkezik majd meg december folyamán.

A másik jelölt, aki szintén a VMSZ színeiben indult a helyi közösségi választáson, az nem más, mint Gordán Kolos, aki 2019-ben Év tanára díjat vehetett át Budapesten. Gordán a díjátadón azt mondta, az elismerésre úgy tekint, hogy azt valamennyi pedagógus munkájáért kapták. Azt mondta, azért választotta ezt a hivatást, hogy mindent megtegyen, hogy tudástól „szétcsattanó” fiatalokat engedjenek ki az iskolából. Kolos édesapja is pedagógus, ezért egyértelmű volt számára, hogy ezt a hivatást válassza.

A zentai Gordán Kolos Év tanára díjat kapott

„Gyerekként beleláthatott a pedagógusi hivatás rejtelmeibe, az iskola kulisszái mögé is betekintést nyert, így nem volt nehéz dolga a pályaválasztás terén. Tizenöt éve tanít. Gordán Kolos szerint a legfontosabb az őszinteség. Merjük bevállalni hibáinkat, gyenge pontjainkat. Nem vagyunk mi pedagógusok tökéletesek, még akkor se, ha közülünk sokan ezt gondolják magukról, és ezt a tanulók tudomására is szeretnék adni, ha kell erőszakos módon is- mondta.

A diákjainak szokta mondani, hogy „bármi is válik belőled, csak ember légy, hogy amikor a tükörbe nézel, és saját magad pillant vissza rád, azt mondd, hogy: Igen, ezt jól csináltam. Beleadtam mindent, megpróbáltam a lehetetlent! Nem baj, ha nem sikerült. Ha nem ma, majd holnap!” – mondta a díjátadón a pedagógus, aki a Zenta Labdarúgóklubban az utánpótlás-neveléssel is foglalkozik.

A harmadik jelentkező a szintén VMSZ-tag, de nem aktív: Molnár Gábor Klára korábban már volt pedagógiai vezető, így a kollégák már ismerhetik a munkaszokásait, a természetét, a problémamegoldó képességét, és minden tulajdonságát, ami az igazgatói munkahely betöltéséhez kell.

A pályázatát az esélytelenek nyugalmával átadó Molnár Gábor Klára a december másodikán sorra kerülő dolgozói gyűlésen minden bizonnyal felhozza majd azokat a problémákat, amelyeket a pedagógustársadalom igyekszik a szőnyeg alá söpörni, vagy éppen nem mer szólni róla, mert fél a retorziótól.

Egyáltalán nem biztos, hogy ez a hozzáállás nem hoz majd a számlájára szavazatokat, annál is inkább, mert biztos, hogy teljesen átlátja a rendszert, hiszen már évtizedek óta naponta tapasztalja az oktatásban jelentkező hiányosságokat és problémákat.

Mint ahogy írtuk is, a dolgozói gyűlést december 2-án, hétfőn tartják majd, ahol az intézmény munkavállalók arról szavazhatnak, a három jelentkező közül kit látnának négy éven át az igazgatói székben.