A szerb parlament csütörtökön elfogadta az ország jövő évi költségvetését. A költségvetés 20,2 milliárd dináros hiánnyal számol. A tervezetre 151 képviselő szavazott igennel – írja az RTV honlapja.

Jövőre négy százalékos gazdasági növekedést terveznek. Ana Brnabić kormányfő és Siniša Mali pénzügyminiszter a parlamenti vitában azt is kiemelte, hogy az úgynevezett svájci modellel összhangban jövőre a nyugdíjak 5,4 százalékkal lesznek nagyobbak. Január elsejétől a növekszik a minimálbér is, amely 30.022 dinár lesz.

A hatalom szerint a jövő évi költségvetés fejlesztési jellegű, hozzájárul az életszínvonal emelkedéséhez. Az ellenzék nagy része viszont úgy vélekedik, hogy ez választási büdzsé.

A jövő évi költségvetés szerint több pénzt fektetnek a kultúrába és a sportlétesítményekbe, illetve az egészségügy fejlesztésébe és az oktatási rendszer korszerűsítébe.

A tudomány támogatására egy külön pénzalap révén egymilliárd dinárt szánnak. A család és gyermekvédelemre 65 milliárd dinárt fordítanak, ami 3 százalékkal lesz több, mint 2019-ben.

________________________________________________________________________________________________

Fotó:N1