Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén állásfoglalást fogadott el, amelyben határozott fellépést sürget a gyermekek kizsákmányolása, a gyermekkereskedelem, a gyermekek kényszerházasságba kényszerítése és a szexuális zaklatásuk elleni küzdelem fokozása érdekében – közölte az uniós parlament kedden, tudatja az MTI.

Az ENSZ által elfogadott Gyermekjogi Egyezmény aláírásának 30. évfordulója alkalmából 495 támogató szavazattal, 58 ellenszavazattal és 87 tartózkodás mellett jóváhagyott állásfoglalásban az EP-képviselők elítélték a gyermekek ellen elkövetett erőszak minden formáját, ideértve a kényszerházasságot, a lányok nemi szervének megcsonkítását, az emberkereskedelmet és a pszichológiai erőszakot is.

Minden uniós tagországot arra szólítottak fel, hogy dolgozzon ki új stratégiákat a szexuális erőszak és a gyermekbántalmazás felszámolására az internetre kiterjedően is. Arra is emlékeztettek, hogy érvényben kell tartani a gyermekek testi fenyítését elítélő jogszabályokat.

Az állásfoglalás a közös európai menekültügyi rendszer teljes körű végrehajtását sürgette a menekült és migráns gyermekek helyzetének javítása érdekében. Egyebek mellett azt hangsúlyozták, hogy a menekültügyi eljárások alkalmával mindig a gyermekek érdekeit kell figyelembe venni, különösen a felnőtt kísérő nélkül érkezettek esetében.

A Szíriában vagy más területen harcoló, fogságba esett vagy meghalt – Európából elvándorolt – terroristák gyermekeivel kapcsolatban az állásfoglalás arra szólította fel az EU tagországait, hogy uniós állampolgárság biztosítása mellett telepítsenek haza minden gyermeket, figyelembe véve sajátos családi helyzetüket.

Az uniós parlament továbbá arra is felszólította a tagállamokat, hogy minden gyermek számára biztosítsanak megfelelő oktatást, azon belül pedig életkoruknak megfelelő felvilágosítást a szexualitással kapcsolatban.

Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő az állásfoglalás előkészítésekor kiemelte, hogy az oktatás stratégiai jelentőségű a fejlesztéspolitikában, oktatás nélkül ugyanis nincs esély a szegénység érdemi csökkentésére. A minőségi oktatás megalapozza a demokráciát, a békét és a gazdasági növekedést – húzta alá.

Tájékoztatása szerint nemzetközi gyermekjogi egyezmények elfogadása ellenére az UNESCO adatai szerint az általános iskolás gyerekek 25 százaléka nem jár iskolába. Ezzel összefüggésben kijelentette: nem érhetőek el a 2030-as fenntartható fejlődési célok az oktatáshoz való hozzájutás esélyeinek bővítése nélkül.

Azt is hangsúlyozta, hogy a családi környezet erősítésével lehet csak eredményesen fellépni a gyermekek jogaiért. A gyermekek oktatáshoz való hozzásegítése a családjaik számára is esélyt teremt életkörülményeik javítására – mondta.

„Ha valóban a 21. századnak megfelelő, fenntartható fejlesztéspolitikát akarunk kialakítani – ahogyan azt a baloldali politikusok gyakran hangoztatják -, akkor csökkenést kell elérnünk az említett 25 százalékos arányban az oktatás köré szervezett fejlesztéspolitika kialakításával, oktatási intézmények létesítésével és a tanárok megfelelő képzésének elősegítésével. Ez a mi igazi befejezetlen munkánk a fejlődő országokban. Oktatás nélkül nem lehet a szegénységet legyőzni” – hangsúlyozta Hölvényi György.