Ahhoz, hogy elérje a legfejlettebb országokban tapasztalható életszínvonalat, a gazdasági válság óta produkált átlagos fejlődéssel, Szerbiának száz évre van szüksége, írja a Danas.

Ha viszont a válság előtti időszakot vennénk figyelembe, s a szerb gazdaság abban az ütemben fejlődne, akkor a száz év helyett mindössze húszra lenne szüksége az országnak, hogy eljusson a legfejlettebb országokra jellemző életszínvonalra.

A legvalószínűbb, de még ez is optimistának tűnő forgatókönyv szerint, ha Szerbia a gazdasági válság utáni fejlődést produkálja, akkor egy megfelelő államvezetéssel negyven év alatt el lehetne érni a G7-hez, vagyis a Hetek csoportjába tartozó országok (Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Egyesült Királyság, Egyesült Államok) fejlettségi szintjét. Ez az eredménye annak az elemzésnek, amelyet az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktett közzé a 2019/2020-as évre, amelyben az is szerepel, hogy a rossz államvezetés korrupcióhoz vezet, és az adott gazdasági légkörben nem egyforma feltételek és szabályok vonatkoznak a kereskedelemben résztvevő felekre.

„A szerb államnak különös figyelmet kellene fordítani a jogszabályok betartására, a korrupcióellenes harcra és a magán, valamint állami beruházások növelésére”.

Hargitai Zsuzsanna, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank regionális igazgatója elmondta, hogy az intézményük a Szerbiai Vasút és a Szerbiai Villanyszolgáltató reformján is dolgozik.