Siniša Mali a szerb kormány tagja marad, nyilatkozta az N1 Televíziónak Ana Brnabić kormányfő, és azt mondta, szerinte a Belgrádi Egyetem etikai bizottsága a pénzügyminiszter doktori értekezésével kapcsolatban politikai döntést hozott.

Brnabić ezt azzal magyarázza, hogy négyszer bírálták felül a Szervezéstudományi Kar, illetve két alkalommal a körzeti szakmai bizottság döntését.

A szerbiai ellenzék Siniša Mali lemondását követeli

Miután a Belgrádi Egyetem professzionális etikával foglalkozó bizottsága megállapította, hogy Siniša Mali pénzügyminiszter megszegte az akadémiai szabályokat és doktori disszertációját plágiummá nyilvánították, az ellnzék Mali lemondását követeli – írja a 021.rs. Janko Veselinović, a Szöveség Szerbiáért képviselője szerint egy ilyen incidens után az egész kormánynak távoznia kell.

Mali az előző döntésre egy háromezer oldalas fellebbezést nyújtott be, mutatott rá Brnabić, és hozzátette, az etikai bizottság november 21-én legfeljebb csak halasztást kérhetett volna a döntés meghozatalára, mert a fellebbezés annyira terjedelmes, hogy azt ilyen rövid idő alatt nem volt lehetséges megvitatni, de politikai nyomásra mégis meghozta a döntést.

A Belgrádi Egyetem professzionális etikával foglalkozó bizottsága megállapította, hogy Siniša Mali pénzügyminiszter megszegte az akadémiai szabályokat, doktori disszertációja pedig megsértette az etikai normákat. A bizottság az egyetem Szenátusának azt az ajánlást tette, hogy a szabályzattal összhangban semmisítsék meg a doktori disszertációt.

Mégis plágium Siniša Mali doktori disszertációja

A Belgrádi Egyetem professzionális etikával foglalkozó bizottsága megállapította, hogy Siniša Mali pénzügyminiszter megszegte az akadémiai szabályokat, doktori disszertációja pedig megsértette az etikai normákat. A bizottság az egyetem Szenátusának azt az ajánlást tette, hogy a szabályzattal összhangban semmisítsék meg a doktori disszertációt – mondta Ivanka Popović a Belgrádi Egyetem Rektora.

Ivanka Popović a Belgrádi Egyetem Rektora, azt mondta, Siniša Mali megszegte az egyetem etikai kódexét azzal, hogy forrásmegjelölés és hivatkozások nélkül idézte más szerzők műveit.

A pénzügyminiszter doktori értekezését először öt éve kérdőjelezték meg, akkor vádolták meg Malit egyetemi tanárok azzal, hogy munkájának egy része plágium.


Nyitókép: N1 Televízió