Szombaton este Szabadkán kezdetét vette a Desiré Festival 2019 – right here right now elnevezésű nemzetközi regionális kortárs színházi fesztivál.

A fesztivál a belgrádi Bitef Színház előadásával, az Urbán András rendezte M.I.R.A. című darabbal vette kezdetét, amely Mira Trailovićról, a M.I.R.A. nevű kódról, minden Miráról, vagy akár mindannyiunkról szól.

A megnyitón Urbán András, a Kosztolányi Dezső Színház igazgatója arra kérte a közönséget, hogy egyperces néma csenddel adózzon a nemrég elhunyt Josip Tikvicki emléke előtt.

Elhunyt Tikvicki bácsi, a néző

Szombaton éjszaka 101 éves korában elhunyt Tikvicki bácsi, akinek neve összeforrott a szabadkai színházakkal – mindent nézett, mindent látott, minden érdekelte. A szomorú hírt a Zsinórpadlás vajdasági színházi portál jelentette be. Tikvicki bácsival, a közönség szimbólumával Tolnai Ottó is foglalkozott költészetében. A Zsinórpadlás egy korábbi Népszabadság-cikkel emlékezik Tikvickire, amit az alábbiakban mi is közreadunk.

A fesztivál nyitónapját a szervezők mindig egy nagyon komoly ünnepként élik meg, mondta a megnyitó előtti sajtótájékoztatón Urbán András:

– A Kosztolányi Dezső Színház azonban nemcsak a nyolc napig tartó fesztivál idején lázadó és forradalmár, hanem az év háromszázhatvanöt napján, hiszen ez a mi életünk – mondta Urbán.

Urbán András: A Desiré Fesztivál első napja számunkra mindig egy komoly ünnep

A nyolc napig tartó rendezvénysorozat részletes programja ITT található.

Bizonyos programokra még kaphatók belépőjegyek, melyek a Kosztolányi Dezső Színház közönségszolgálatánál foglalhatók, a 065/543-32-03-as telefonszámon, vagy a ticket@desirefestival.eu e-mail címen.