Miután a Belgrádi Egyetem professzionális etikával foglalkozó bizottsága megállapította, hogy Siniša Mali pénzügyminiszter megszegte az akadémiai szabályokat és doktori disszertációját plágiummá nyilvánították, az ellnzék Mali lemondását követeli – írja a 021.rs.

Janko Veselinović, a Szöveség Szerbiáért képviselője szerint egy ilyen incidens után az egész kormánynak távoznia kell.

„Még ha az, amiben élünk nem is nevezhető demokráciának, hanem inkább autokrácia, ilyen esetben a polgárok akkor is a kormány lemondását várják el” – mondta többek között Veselinović.

Sergej Trifunović, a Szabad Polgárok Mozgalmának elnöke szavai szerint győztek az egyetemisták, mert nem fogadták el a hazugságot és végig kitartottak, ezért mindannyiunknak fel kell néznünk rájuk.

“Ez az egyik legfontosabb nap azóta, amióta beleestünk abba a gödörbe, amelyet a neoradikálisok ástak” – áll többek között Trifunović közleményében, aki szerint nem lehet megengedni Malinak, hogy lemondjon, mert az a becsületes emberek előjoga. Trifunović szerint a pénzügyminisztert le kell váltani.

Aleksandra Jerkov, a Demokrata Párt parlamenti képviselője szerint a Belgrádi Egyetem professzorai megmutatták, hogy a nyomásgyakorlás ellenére is becsületesen és a törvényekkel összhangban lehet eljárni, ez pedig bátorító lehet a többi intézmény számára is a jövőre nézve.

„Egyértelmű, hogy Mali más szellemi javait lopta el. Ezek után más állami szerveknek azt is meg kellene állapítania, hogy a Szerb Haladó Párt tagjai nem csak szellemi terméket tulajdonítanak el, hanem a közvagyont is” – mondta Jerkov.

Siniša Mali egyelőre nem szólalt meg az ügyben, csütörtökön azt mondta, hogy most csak a költségvetés érdekli, a doktori disszertációjáról majd néhány nap múlva beszél. Erről itt olvashatnak.