Az ukrán hadsereghez kerültek azok a csempészett fegyverek, amelyeket a szerbiai Krušik gyárban készítettek – írja a 021.rs az Arms Watch bolgár portálra hivatkozva.

Az Arms Watch cikkében Dilyana Gaytandzhieva oknyomozó újságíró azt próbálja meg bebizonyítani, hogy az ukrán hadsereg 2016-ban, a donyecki szakadárok elleni harcban a Krušik gyárból származó 60 miliméteres M73 HE KV gránátokat használtak, a szakadárok a donbaszi harcokban  lefényképeztek egy ilyen lövedéket, amely nem robbant fel.

A képekkel gazdagon illusztrált írásban az is szerepel, hogy Szerbia hivatalosan nem szállít fegyvereket Ukrajnának, az ukrán hadsereg mégis rendelkezik ezekkel.

Gaytandzhieva adatai szerint  M73HE aknavetőket és ehhez tarozó gránátokat három állam rendelt a Krušik fegyvergyárból: az USA, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok. A hivatalos adatok szerint Szaúd-Arábia nem szállít fegyvert Ukrajnának, az USA pedig csak 2017. decemberétől adott erre engedélyt. Az Egyesült Arab Emirátusok azonban 2015. február 24-én szerződést kötött Ukrajnával bizonyos fegyverszállítmányokról. Ezt ukrán részről az akkori elnök Petro Porosenko írta alá.

A bolgár újságírónő által bemutatott dokumentumokból az is kiderül, hogy 2016-ban az Egyesült Arab Emirátusok 120.000 darab M73 HE típusú aknavető gránátot rendelt a Krušik cégtől, olyanokat, amelyeket Donbasznál találtak az orosz szakadárok. A gránátokat Szerbiából a GIM nevű cég szállította az az Egyesült Arab Emirátusokba, mely céget a tárgyalások során bizonyítottan Branko Stefanović, a szerb belügyminiszter, Nebojša Stefanović édesapja képviselt.

Dilyana Gaytandzhieva már korábban is írt a szerb belügyminiszter apjának gyanús fegyverügyleteiről.

A teljes angol nyelvű cikket itt olvashatják el.

________________________________________________________________________________________________

Fotó:021.rs