Rasim Ljajić jelenlegi kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs miniszter már 19 éve folyamatosan valamilyen miniszteri funkciót tölt be Szerbiában. Ezzel ő tartja a rekordot a többpártrendszer bevezetése óta – írja az N1.

Ljajić 2000. novembere óta három állam (Jugoszláv Szövetségi Köztársaság, Szerbia és Montenegró, Szerb Köztársaság) kilenc kormányában tevékenykedett miniszterként és nyolc kormányfővel dolgozott együtt.

A kormányok és kormányfők váltakoztak, Ljajić maradt. A Szerbiai Szociáldemokrata Párt elnöke az N1 szerint kiérdemelte a “legkívánatosabb koalíciós partner” címet.

Rasim Ljajić különböző miniszteri tisztségeken 6.611 napot töltött (2019. november 20-ig bezárólag) és messze túlszárnyalja „vetélytársait” ebben a mutatóban.

A második helyet a Szerb Szocialista Párt elnöke, Ivica Dačić foglalja el ezen a listán, aki 4.245 napot volt a végrehajtó hatalom tagja, ebből 3.606 napot töltött miniszterként.

A dobogó harmadik helyét Velimir Ilić foglalja el 3.066 nappal, Mlađan Dinkić viszont lemaradt az éremről, hiszen „csak” 2.765 napot töltött el miniszterként.

Ljajić és Dačić vezető pozíciója biztonságban van, hiszen jelenleg is miniszterként dolgoznak és ez még legalább a legközelebbi kormányváltásig így marad.

Az viszont valószínűleg senkit sem lepne meg, ha ez a kettős a következő kormányban is miniszteri bársonyszéket kapna.

____________________________________________________________________

Fotó:021.rs