Megjelent az újvidéki Magyar Tanszék Tanulmányok című folyóiratának 2019/1-es száma. Tizenkét magyar és angol nyelven íródott tanulmányt, illetve könyvismertetőt tartalmaz.

Az első blokkot két tanulmány alkotja. Mindkettő Arany János (1817–1882) opusának jelenségeit vizsgálja: Szilágyi Márton Arany János és Szendrey Júlia című tudományos  cikke, valamint Milbacher Róbert Arany mint novellista című tanulmánya.

A második tanulmányblokk a nyelv- és irodalomtudomány, illetve a filozófia területeire vezeti az olvasót. Rajsli Ilona A nyelvi érintkezés formái a vajdasági családnevekben című írását tartalmazza, illetve Bandi Irén Az emlékezéstől az elbeszélésig címmel Nádas Péter opusával foglalkozó tanulmányát. Ide tartoznka még Véry Dalma Olvasni a szövetet angol nyelvű tanulmánya, és Barcsi Tamás– Németh Ákos szerzőpáros kutatása: Oswald Spengler hatása Márai Sándor és Kertész Imre civilizációértelmezése.

Határtudományok cím alá azokat a tudományos közleményeket sorolták a szerkesztők, amelyek az irodalom- és nyelvtudomány, a  művelődéstörténet vagy a filozófia érintkezési felületén  vizsgálható irodalmi, nyelvi vagy politikai tartalmú jelenségeket kutatják. Ide tartozik Támba Renátó a Gyermekjelenetek a hellenisztikus görög szobrászatban című tanulmánya, Lajos Katalin Fordítás és közelítő történelemképek nevezetű kutatása, Tóth Glemba Klára cikke: Kulturális politika az államhatalom és a szabadság határán Branko Prnjat műveiben, Imre Attila A fordítók szakmai etikájának kihívásai című munkája,  valamint Somogyvári Lajos Újvidék a CIA-iratok tükrében című tanulmánya.

A könyvismertetéseket tartalmazó rovatban Kocsis Lenke írása jelent meg A verses regény fejlődéstörténete az angol nyelvű irodalomban cím alatt.

Király Tímea