Aleksandar Vučić államfő holnap délután hat órára összehívta a Nemzetbiztonsági Tanács ülését – jelentette a belgrádi média. Az ülést a lehetséges szerb-orosz kémbotrány miatt hívta össze a szerb elnök. Mint arról korábban írtunk, az orosz titkosszolgálat ügynöke pénzt adott át egy magas rangú szerb hivatalos személynek.

Ana Brnabić szerb kormányfő bejelentette, hogy a szerb katonai biztonsági szolgálat vizsgálja azt a lehetséges kémbotrányt, amely szerint orosz kémek szerb ügynököket szerveznek be.

„Aleksandar Vučić szerb államfő utasította a szerb katonai biztonsági szolgálatot, hogy vizsgálja ki azt a lehetséges kémbotrányt, amely szerint orosz kémek szerb ügynököket szerveznek be” – mondta Brnabić.

Nem sokkal később kiderült, hogy a Biztonsági-Információs Ügynökség (BIA) megállapította, a felvétel valódi, s az látszódik rajta, hogy Georgij Kleban egy szerb tisztnek ad át pénzt.

Hriszto Grozev, az ismert orosz oknyomozó újságíró szerint a filmen látható Kleban az orosz katonai biztonsági szolgálat (GRU) embere, aki meglepő gyorsasággal távozott a nyáron a belgrádi orosz nagykövetség helyettes attaséjának posztjáról.

Szerb-orosz kémbotrány a láthatáron (videó)